Frelsesarmeen opplever rekordmange henvendelser fra folk i Stavanger og Sandnes som sliter. Nå ber de om at flere leverandører bidrar med mat slik at de har muligheten til å hjelpe folk gjennom julen.

– Flere familier som før har klart seg selv, som har jobb, hus og hjem, får ikke lenger endene til å møtes. Det er en skummel utvikling, sier Anne-Grethe Karlgren Brevik Amland til Stavanger Aftenblad.

Amland er leder av Frelsesarmeens kirke og velferdssenter, som opplever rekordstor pågang fra folk som trenger hjelp opp mot jul.

– Vi ligger an til å dele ut over 3000 julegaver og hjelpe rundt 500 husstander med julemat i Stavanger. Dette er en pågang vi aldri før har opplevd, sier hun.

57 prosent bosatt i Stavanger og Sandnes sier at økonomien er forverret de siste seks månedene, ifølge en undersøkelse Opinion har gjennomført for Frelsesarmeen. Foreldre har ikke råd til julegaver eller bursdagsfeiringer, og ber om hjelp til å kjøpe vintersko, luer og jakker til barna.

– Det er alvorlig. Dette handler ikke bare om antall kroner på konto, men folks verdighet og om å få være en del av et samfunn. Folk vil gjerne klare seg selv, men ordningene rundt dem gjør at det ikke går. Politikerne må få opp øynene for hvordan det er.

Det er ulike folk som ber om hjelp, som småbarnsfamilier, pensjonister og folk som gjennomgår samlivsbrudd. Men også rusavhengige og Nav-klienter eller folk som sliter psykisk.

Oppgaven er i ferd med å bli for stor for frivilligheten når det offentlige apparatet svikter, mener Amland.

– Det er mye frivillighet i Norge, og vi er stolt av frivilligheten. Men det er vanskelig når frivillige organisasjoner må dekke behov det offentlige egentlig skulle ha dekket.

Amland sier at for mange av de som ber om hjelp er det skammen som tynger dem mest: Skammen over å ikke være i stand til å forsørge sine egne barn skikkelig.

Brenna – typisk for forfallet i Ap

Matsentralen mangler mat

Matsentralen Rogaland leverer mat for omfordeling, også til Frelsesarmeen, men de har ikke nok mat til å dekke behovet, ifølge daglig leder Tor Jan Bredenbekk. Han sier at behovet for mat øker kraftig, men leveransene er mindre enn før. Han tror dette blant annet skyldes at butikkene selv får solgt varer som er gått ut på dato til redusert pris.

Dette bekrefter kjøpmann Jan Arve Hevrøy på Jørpeland.

– Noen går målrettet mot disken med nedsatte varer før de starter handlerunden. Denne disken er attraktiv, sier Hevrøy.

Til og med november er mengden mat Matsentralen har mottatt sunket med 100 tonn, samtidig som etterspørselen stiger. Selv folk i jobb fra velfungerende familier spør om hjelp, noe som viser hvordan brede lag av befolkningen rammes hardt av den økonomiske krisen.

Geir Erik Ellefsen er kommunalsjef for velferd og sosiale tjenester, og vil gjerne komme i kontakt med frivillige organisasjoner som mener det offentlige ikke strekker til.

– Faren er at en del av dem som trenger hjelp, ikke tar kontakt med oss, men prøver andre kilder. Vi har ingen ønsker om at folk heller skal gå til Frelsesarmeen når de har rettigheter hos oss, sier han.

Ellefsen sier at Nav merker en økning både av folk som er nyankomne til Norge og folk som har fått dårligere økonomi.

Dette er situasjonen i Norge anno 2023.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.