Frivillige organisasjoner deler ut mer mat enn noensinne.

Behovet er enormt, også for folk som har både jobb og leilighet, skriver FriFagbevegelse.

Matsentralen på Alna i Oslo opplever en større pågang enn noensinne.

Juicekartonger, frukt, grønnsaker, middelhavssalat, popkorn, hvetemel, kylling, ost og blåbær er noe av matvarene en bil fra Frelsesarmeen i Halden plukker opp.

Noe av det mest hjerteskjærende er en pappeske hvor det står «Jente 4 år» og «Gratulerer med dagen!».

– Vi skal i hvert fall gjøre alt for at det barnet får en verdig feiring av dagen sin, sier Cristiano Aubert. Han er daglig leder ved Matsentralen i Oslo.

Det er ingen enkel øvelse, men Aubert prøver etter beste evne å holde følelsene på avstand.

– Jeg må konsentrere meg om å redde mest mulig mat. Jo bedre jobb vi gjør, desto mer mat blir det til folk i sårbare situasjoner, forklarer han.

Julefortelling i Støres Norge: Menneskene i matkø

Ifølge Matsentralen er det ikke uvanlig at folk stiller seg i kø to timer før matutdelingen starter. For mange er situasjonen desperat. Der det tidligere var 300 i kø, er det nå 500.

Fra februar i fjor til februar i år økte prisene på en handlekurv med nødvendige matvarer med 15 prosent, ifølge Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

De frivillige organisasjonene deler ut mer mat enn noensinne.

Bare i Oslo har Matsentralen tredoblet utdelingen av mat siden oppstarten i 2014, og behovet for mathjelp er like stort som byene Fredrikstad og Sarpsborg til sammen.

En ny rapport fra Sifo viser at nesten to av ti husholdninger nå har økonomiske utfordringer.

SV-leder Kirsti Bergstø mener manglende arveavgift er en av de største årsakene til at rikdom og makt eser ut og havner på stadig færre hender, og dermed skaper fattigdom.

– De aller rikeste i landet vårt er arvinger, og så har du mennesker som har dette som sin arv, sier hun og peker utover det store lageret med overskuddsmat som de fattige trenger.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.