Kronprinsesse Mette-Marit besøker Matsentralen i Oslo på Verdens miljødag torsdag ettermiddag. . Foto: Lise Åserud / NTB

Stadig flere her i landet sliter med å ha råd til mat. Over hele Norge har pågangen til matsentralene økt kraftig, og det spås en tøff sommer for mange.

Køene ved matsentralene er et barometer for den økonomiske tilstanden blant landets innbyggere. Nå øker køene betraktelig, og daglig leder ved Matsentralen Norge frykter en vanskelig sommer.

NTB melder om saken.

– Vi klarer ikke få tak i nok mat for de som trenger det i hele landet. Vi gir mer mathjelp enn noen gang før, men vi klarer ikke å dekke økningen av behovet, sier daglig leder Per Christian Rålm i Matsentralen Norge til Vårt Land.

Det har vært delt ut så mye mat at man  rett og slett har tomme på enkelte lagre. Tidligere denne uken meldte Bergens Tidende om krise og tomme lagre på Matsentralen i Bergen. Matsentralene Vårt Land har snakker med i Tromsø, Trøndelag og Vestfold og Telemark, melder også om stor pågang.

Rålm anslår en fordobling av trengende fra juni i fjor til nå.

Vestland og Bergen er gapet størst mellom behovet og det Matsentralene klarer å dekke, men gapet gjør seg gjeldende i resten av landet også.

– Vi ser at det å ha barn kan oppleves ganske tøft akkurat nå fordi matpriser har økt mer enn alle andre priser, samtidig som alle andre priser også har økt. Det å ha omsorg for noen, kan nå oppleves som en byrde, sier han.

Daglig leder Rebekka Trevland i Matsentralen Vestfold og Telemark forteller om en helt ny gruppe som kommer for å få utdelt mat.

Også hos Matsentralen peker man på den åpenbare sammenhengen med de mange økonomiske byrder befolkningen er påført i senere tid, byrder mange mener politikerne er ansvarlige for.

– Det er fordi alt koster: renteoppgang, høye matvarepriser, dieselpriser. Det gjør at vi har en større tilstrømming av enslige forsørgere og småbarnsfamilier. Vi regner med at det blir enda flere etter sommeren, sier Trevland.

Hun kunne selvsagt også nevnt økningen i strømprisene, noe som har vært en tung ekstrabelastning for de aller fleste husstander.

Ifølge Trevland kunne hjelpeorganisasjonene de leverer til tatt imot 50 prosent mer mat enn de allerede gjør. Endringer i matvarebransjen har imidlertid ført til at Matsentralen ikke mottar den samme mengden varer som de gjorde før.

Les også: 

Svak kronekurs og høy inflasjon gir nok et år med reallønnsnedgang for nordmenn

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.