Rødts Kristján Mímir Kristjánsson. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ulike organisasjoner melder om økende pågang av familier som ber om mathjelp. Flere partier på Stortinget krever akutte tiltak. Mímir Kristjánsson i Rødt mener regjeringen må avbryte sin ferie.

Denne sommeren er det et økende antall i Norge som opplever fattigdom og mangel på mat.

I en ny rapport anslår Sifo at nesten to av ti husholdninger har økonomiske utfordringer. Samtidig melder flere frivillige organisasjoner om pågang over hele landet av folk som ønsker å få utlevert gratis mat.

NTB melder om saken.

Flere politikere er på banen og mener at det må iverksettes tiltak umiddelbart. Situasjonen beskrives som «krise».

– Matkøene vi ser nå, er absolutt krise. Det mangler ikke mat, og det mangler ikke penger, men likevel er det over 100.000 familier som står i matkø, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til TV 2.

Han fortsetter, og ber regjeringen komme seg tilbake på jobb og gjøre noe:

– Nå må regjeringen avbryte det de har av ferie og komme med noen strakstiltak. Det går ikke an å bare si at det skal fikses i statsbudsjettet om fire–fem måneder, mener Kristjánsson.

Også fra FrP kommer det kritikk.

FrP-nestleder Hans Andreas Limi sier at de økte matkøene bekrefter en utvikling man har sett over lang tid, nemlig at det er flere som ikke klarer å dekke løpende utgifter på grunn av den høye prisstigningen.

Høyre ser også på situasjonen med bekymring. Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) mener at regjeringen kunne tatt flere grep.

Regjeringen: – Dette har høy prioritet

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet forsikrer at de økende matkøene er en av de viktigste oppgavene på bordet til regjeringen.

– Økende økonomiske forskjeller er gift i samfunnet vårt, så det å gjøre noe med det, er av veldig høy prioritet hos regjeringen, sier hun til kanalen.

Hun kommer ikke inn på hvordan dette berører regjeringens ferieplaner.

En del vil se den økende fattigdommen og matmangelen i sammenheng med høye priser på strøm, drivstoff og den generelle prisveksten i samfunnet.

Dette er en utvikling regjeringen i lang tid har måttet stå til rette for. Ikke bare kritiseres Støres mannskap for å møte prisveksten på en utilstrekkelig måte, men også for å ha bidratt direkte til den med den politikken som er ført.

Mange mener de sosiale symptomene som nå kommer til syne i Norge, er en direkte fallitterklæring for regjeringens økonomiske poltikk, ikke minst i strømsektoren.

Les også: 

Tomme løfter om lav strømpris

Sommerlesning! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.