NTB

Det er trist at Bjørnar Moxnes trekker seg, sier stortings­representant Mímir Kristjánsson. Samtidig har han stor tro på Marie Sneve Martinussen som partileder.

Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, sier til NRK
at det ikke ville være noen god idé med ham som ny leder i partiet etter Bjørnar Moxnes.

– Til det har jeg gjort altfor, altfor mye dumt i livet. Ikke har jeg særlig lyst heller, sier Kristjánsson.

I starten av juli ble Bjørnar Moxnes sykmeldt etter at det ble kjent at han var blitt tatt for tyveri av et par solbriller av merket Hugo Boss på Gardermoen. Tirsdag i forrige uke forlenget han sykmeldingen med én uke, og mandag morgen gjorde han det klart på sin Facebook-profil at han går av som partileder. Marie Sneve Martinussen har siden sykmeldingen fungert som midlertidig leder i Rødt. Hun har nå overtatt som leder etter et enstemmig vedtak søndag kveld.

Kristjánsson sier han synes det er trist at Moxnes går av.

– Samtidig har vi fått en veldig sterk, ny leder i Marie Sneve Martinussen, som jeg håper vil bli sittende lenge. Rødt sin politikk trengs fremdeles i en tid med fattigdomskrise og voksende matkøer, så vi må bare kjøre på videre som før, sier Kristjánsson.

* * *

Dette har skjedd i Moxnes-saken

* 16. juni: Bjørnar Moxnes er på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med en privat reise. Klokken 17.36 blir han tatt for tyveri av et par Hugo Boss-solbriller til en verdi av 1199 kroner.

* 30. juni: Saken blir offentlig kjent i form av en artikkel i Romerikes Blad. Moxnes erkjenner forholdene og forteller at han glemte at han hadde med seg brillene ut av butikken. Moxnes bekrefter samtidig at han har vedtatt et forelegg på 3000 kroner. Politiet mener på sin side at han stjal solbrillene med vilje.

* 30. juni: Senere på kvelden endrer Moxnes forklaring. Han innrømmer at han rev av lappen og la brillene i bagasjen før en vakt kom og spurte om dem.

* 1. juli: Rødt-lederen holder pressekonferanse i Oslo sentrum om tyveriet. Han beskriver situasjonen som pinlig og beklager hendelsen.

* 1. juli: Rødt-profilene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug stiller seg bak Moxnes. Det samme gjør en rekke fylkesledere i partiet.

* 2. juli: Fylkesleder Kjell Oldeide i Sogn og Fjordane tar initiativ til et hastemøte og mener landsstyret i partiet snarest mulig må ta stilling til om de har tillit til Moxnes. Partisekretær Reidar Strisland avviser at dette er nødvendig og sier at alle han har vært i kontakt med i landsstyret, har uttrykt tillit til partilederen.

* 3. juli: Lokallagsleder Viktor Stein i Rødt Nordland tar til orde for at Moxnes må gå av. Tidligere RV-leder Sigurd Allern mener saken vil overskygge politikken ved høstens valg.

* 3. juli: Rødt melder at Moxnes er sykmeldt fram til 18. juli. Marie Sneve Martinussen tar over som partileder i mellomtiden.

* 3. juli: Rødt kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med Moxnes’ sykemelding. Martiniussen møter pressen etter møtet og understreker at Moxnes har partiets fulle tillit.

* 3. juli: VG publiserer en overvåkingsvideo fra butikken, som viser tyveriet. Martiniussen forteller til flere medier at hun har sett videoen, men at den ikke endrer situasjonen.

* 18. juli: Moxnes blir sykmeldt i ytterligere én uke til og med 25. juli. Marie Sneve Martinussen fortsetter å fungere som partileder.

* 24. juli: I et Facebook-innlegg skriver Moxnes at han går av som leder for Rødt. Samme dag blir det kjent at Marie Sneve Martinussen tar over som partileder.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.