Vår første innskytelse da solbrilleaffæren til Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble kjent før helgen, var at dette er en fillesak som kan skje noen og enhver. Det feilfrie mennesket eksisterer knapt og i hurten og sturten kan vi begå dumheter.

Det er lett å få sympati med folk som i tankeløs dumskap går på trynet, men den videoen VG har vist fra Gardermoen, endrer alt – helt og fullstendig.

Her er det ikke en distré og sommerfrakoblet politiker som glemte å betale vi ser, men en helt vanlig butikktyv. Videoen viser hvordan Moxnes legger solbrillene på trillebagen, går bak et stativ, ser seg rundt og putter brillene i lommen.

Dette er ikke lenger en bagatell, men et klokkeklart tyveri. Moxnes tilegner seg brillene uten å betale og han gjør det med overlegg. Det er ingen misforståelse som videoseerne innvies i, men en bevisst handling. Dette er ingen uaktsom og unnskyldelig gjerning, men regulært tyveri. Han leverer ikke brillene tilbake, men fjerner prislappen og legger dem i lommen.

Moxnes kunne kommet lettere fra det om han overfor offentligheten hadde vist et minstemål av ydmykhet og lagt kortene på bordet. Det gjorde han ikke. Han hevdet tyveriet skjedde i vanvare og fikk panikk da han ble klar over forholdet. Moxnes nektet for fakta. Nyhetsmediene måtte trekke sannheten ut av ham.

Ikke nok med at han stjal. Han la stein til egen byrde ved å lyve i tillegg. Moxnes ble drevet fra skanse til skanse – som løgner og tyv.

Det er også typisk for Moxnes at han beklager sin handling overfor partiet og offentligheten, men ikke overfor butikken, som han bestjal og overfor butikkpersonalet, som han lurte.

Bjørnar Moxnes har meddelt offentligheten at han «har sykmeldt seg». Hva? Norge må vel være det eneste land i verden hvor tyveri gir rett til sykepenger. Dessuten er det slik at bare leger kan sykmelde folk. Egenmelding gjelder bare noen dager.

Når andre begår straffbare handlinger, kalles det forbrytelse. Rødt-ledelsen og andre Moxnes-forsvarere kaller det en «feil». Partiets nestleder Marie Sneve Martinussen sa etter møtet i partiledelsen mandag kveld at Moxnes hadde «driti på draget» – altså noe som er dumt og leit, men ut over det ikke noe å bry seg noe videre med. 

Dette er en typisk reaksjon fra mennesker i maktposisjon: De bagatelliserer. Hadde det i denne saken vært noen andre enn partilederen å legge skylden på, så hadde de gjort det. Aftenpostens omfattende rundspørring til Rødt-tillitsvalgte bekrefter at kommunister ikke tar det så tungt om partilederen er en forsettlig butikktyv. Men dette dreier seg om tillitsvalgte, hvor mange har et avhengighetsforhold til partilederen.

Bjørnar Moxnes kommer ikke unna to konsekvenser: For det første har saken en strafferettslig virkning. Han er allerede bøtelagt.

For partileder Moxnes har hans gjerninger dessuten en følge som ikke er til å komme forbi: Han vil etter hvert bli tvunget ut av lederstolen. Til tross for at partiets valgte organer slår ring rundt Moxnes, er det store sprekkdannelser i forsvaret av ham.

Rødt kan kort og godt ikke la en lyvende butikktyv fronte partiet i valgkampen.

 

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.