Landsstyret i Rødt ble innkalt til hastemøte mandag kveld og endte med å slå ring om Bjørnar Moxnes som leder. Styret sier de har full tillit til ham. Men partiet og partilederen har nå foretatt så mange piruetter for å overbevise og enda er det ikke sikkert at de lander på føttene. Det er den følelsen man sitter igjen med.

Ledelsen forsikrer at de har tillit, men de hopper etter Moxnes og all den stund Moxnes har endret forklaring flere ganger, svekker også partiledelsen sin egen posisjon ved igjen og igjen at de har fullt tillit til Moxnes.

Går det an å ha full tillit hvis man ikke vet hva vedkommende har gjort? Politikk handler om tillit og den fikk et skudd for baugen da det viste seg at Moxnes’ første forklaring ikke holdt vann.

Siden har storyen lekket. Ledelsen forsøker å tette hullene, men det lekker fortsatt.

Rødt holdt ekstraordinært landsstyremøte mandag kveld. Alle som sa noe, uttrykket full tillit til Moxnes som partileder, ifølge nestlederen.

31 av landsstyres 37 representanter kunne stille til kort varsel på hastemøtet. Nesten samtlige uttrykket full tillit til Moxnes, opplyser Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Hun møtte pressen like etter møtet.

– De aller fleste tok ordet. Og alle som sa noe, uttrykket full tillit til Bjørnar, sier Martinussen.

– Det er tydelige tilbakemeldinger på det han har gjort er dumt og dårlig håndtert, sier Martinussen, som likevel ikke er i tvil om at Moxnes er tilbake som partileder etter sykemeldingen.

– Jeg føler meg helt sikker på at Bjørnar er tilbake som partileder i Rødt etter 18. juli, sier hun. (NTB)

Men tillit er ikke en popularitetskonkurranse. For å opprettholde tillit må man oppføre seg og være konsistent. Moxnes har ikke gjort det. Han har rotet det til for seg. Han tar pause til 18. juli.

Utgangen blir sannsynligvis at han ikke kommer igjen. Landsstyret virker redd for at de ikke vil klare seg uten ham, men i offentligheten har Moxnes mistet mye av den tilliten han hadde før den tåpelige affæren begynte å rulle.

Moxnes sier han har oppført seg dumt, men det var faktisk tyveri. Kan Rødt ha en tyv som partileder? Det er spørsmålet.

Kronologi i saken

* 16. juni: Bjørnar Moxnes er på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med en privat reise. Klokken 17.36 blir han tatt for tyveri av et par Hugo Boss-solbriller til en verdi av 1199 kroner.

* 30. juni: Saken blir offentlig kjent i form av en artikkel fra Romerikes Blad. Moxnes erkjenner forholdene og forteller at han glemte at han hadde med seg brillene ut av butikken. Moxnes bekrefter samtidig at han har vedtatt et forelegg på 3000 kroner. Politiet mener på sin side han stjal med vilje.

* 30. juni: Senere på kvelden endrer Moxnes forklaring. Han innrømmer at han rev av lappen og la brillene i bagasjen før en vakt kom og spurte om dem.

* 1. juli: Rødt-lederen holder pressekonferanse i Oslo sentrum om tyveriet. Han beskriver situasjonen som pinlig og beklager hendelsen.

* 1. juli: Rødt-profilene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug stiller seg bak Moxnes. Det samme gjør en rekke fylkesledere i partiet.

* 2. juli: Partisekretær i Rødt, Kjell Oleide, forteller at landsstyret har tillit til Moxnes.

* 3. juli: Lokallagsleder i i Rødt Nordland, Viktor Stein, tar til orde for at Moxnes må gå av. Tidligere RV-leder Sigurd Allern mener saken vil overskygge politikken ved høstens valg.

* 3. juli: Rødt melder at Moxnes er sykmeldt fram til 18. juli. Marie Sneve Martinussen tar over som partileder i mellomtiden.

* 3. juli: Rødt kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med Moxnes’ sykemelding. (NTB)

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.