Historien om, og videoen med, Bjørnar Moxnes har blitt en hit over hele verden. Mediehuset Al-Arabiya hadde onsdag formiddag saken om den norske partilederen som en av sine toppsaker.

 

Forsiden på Al-Arabiyas nettside onsdag ettermiddag. Moxnes-historien får plass under China-Taiwan, som er en av flere hovedsaker, men over et oppslag om den ikke ukjente amerikaneren Donald J. Trump. Skjermdump: Al-Arabiya

Klikker man på saken blir man riktig nok tatt med til siste siden, men det er nok ingen tilfeldighet at saken fortsatt er høyt oppe på forsiden.

Vi har tillatt oss å oversette hele saken til lesbart norsk:

En norsk partileder vises i en video der han stjeler briller fra en butikk på flyplassen.

– Jeg trodde det var mine briller, og jeg var bekymret for at hvis jeg kom tilbake, ville jeg bli en skandale-helt som skader partiet.

Et internt overvåkingskamera fanget opp den norske parlamentsmedlemmet Bjørnar Moxnes, leder for partiet Rødt, en marxistisk orientert bevegelse, da han stjal solbriller fra en butikk i taxfree-området på Oslo lufthavn Gardermoen forrige lørdag, ifølge en video publisert av den lokale avisen VG. Han ble senere bøtelagt med 3000 norske kroner, tilsvarende 282 dollar, som straff for handlingen.

I videoen ser vi faren til to barn fra et tidligere ekteskap, prøve briller foran en butikkansatt flere ganger. Når han så har fått bekreftet at de passet, la han dem på sin bagasjetralle, sammen med reisevesken sin. På det tidspunktet forlot butikkansatte ham i troen på at han ville gå til kassen for å betale, men i stedet tok han brillene fra trallen og hemmelighetsfullt puttet dem i baklommen.

Butikkens administrasjon kontaktet raskt flyplassens sikkerhetstjeneste og da han ble stoppet, fortalte han dem at han ikke hadde til hensikt å stjele dem, men hadde ved en feil lagt brillene i bagasjen. Men butikkledelsen tvilte på hans forklaring og ringte politiet. Etter en etterforskning beklaget han, etterfulgt av en uttalelse som ble lest opp på NRK, den offentlige kringkasteren, hvor han sa:

– Jeg trodde det var mine briller, og jeg ble panisk så snart jeg innså feilen. Jeg var bekymret for at hvis jeg kom tilbake, ville jeg bli en skandale-helt som kan skade partiet og dets medlemmer.

Etter uttalelsen til radiostasjonen og spredningen av brille-tyveri-nyheten i lokale medier og sosiale medier, kunngjorde partisekretæren Reidar Strisland at Moxnes var påvirket av hendelsene og at partiet hadde gitt ham en to-ukers sykemelding. I hans fravær skulle nestlederen Marie Sneve Martinussen midlertidig ta over som partileder, da partiledelsen hadde full tillit til arbeidet hans, noe som også er dokumentert i hans betydningsfulle karriere-prestasjoner.

Blant prestasjonene til «brille-tyven», som hans politiske motstandere kaller ham, er at partiet «Rødt», som ble grunnlagt 16 år tidligere på restene av de revolusjonære sosialistiske og kommunistiske bevegelsene i Norge, under hans ledelse økte antallet parlamentsmedlemmer med fire ganger, og gikk fra å være en marginal politisk kraft til å bli representert i nasjonalforsamlingen. Til tross for en klar forpliktelse til kommunismen i sitt program, vant partiet åtte seter av totalt 169 i de siste valgene i 2021.

VG publiserer over­våknings­videoen av Moxnes’ tyveri (Document)

زعيم حزب نرويجي يظهر في فيديو وهو يسرق نظارة من متجر بالمطار (Al-Arabiya)

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.