Bjørnar Moxnes vil gjerne ta en tredje periode på Stortinget. Han sier han ikke har stjålet siden i fjor høst og går til psykolog. Det er en oppsiktsvekkende uttalelse. Ville en tidligere partileder fra FrP fått tilgivelse og hatt mot til å stille til valg på nytt?

Moxnes har gitt et intervju til Klassekampen, og man kan lure på om det er en spøk:

Bjørnar Moxnes sier han ikke har stjålet noe siden han ble anmeldt for butikktyverier i fjor. Nå vil han ha fire nye år på Stortinget.

Det er etter hvert mange politikere som er tatt for underslag, juks med reiseregninger og snusk. De forsvinner stille og rolig ut. Men Rødts tidligere leder sier bare at han ikke har stjålet noe siden siste avsløring, og at han ønsker å ta en ny periode.

Er det slik at røde politikere har en freidighet som andre mangler? Har partiet et annet syn på rett og galt? Anser de tyveri som en sykdom og ikke som en karaktersvikt som må få konsekvenser? Det er noe som heter kleptomani, dvs. en tvangsmessig trang til å stjele. Problemet for Moxnes er at dette også er noe som politikere lider av, og det er økende. Det lar seg ikke skille fra mangel på moral og et ønske om å berike seg. Det virker ikke som Rødt ser det problemet. Da ville de hvisket ham et ord i øret.

Moxnes sier at han ikke har stjålet noe siden tyveriene han ble anmeldt for i fjor høst. Han har gått til psykolog det siste halvåret og gjør det fortsatt.

– Det at jeg sier at jeg stiller meg til disposisjon, er fordi jeg er helt trygg på at det fra i sommer og høst ikke kommer til å skje igjen, sier Moxnes til Klassekampen.

Han forteller at han har brukt lang tid på å bestemme seg. Moxnes sier at han denne gangen ønsker å stå på andreplass på Rødt Oslos stortingsliste, bak Seher Aydar.

– Det at vi har en dreven kandidat og stortingsrepresentant i Seher, gjør at jeg kan søke gjenvalg og bidra der jeg gjør mest nytte for meg, uten at jeg trenger å stå på førsteplass. Dette er det jeg ønsker meg, men det er selvsagt opp til partiet å vurdere, sier han.

Bjørnar Moxnes (42) var leder i Rødt i elleve år fra 2012 til 2023. Han ble partiets første stortingsrepresentant i 2017 og ble gjenvalgt ved stortingsvalget i 2021.

I juli i fjor valgte han å trekke seg som leder i Rødt etter at han ble tatt for tyveri av solbriller fra en butikk på Gardermoen. Noen måneder senere kom det også fram at han var anmeldt for ytterligere fem butikktyverier fra en matbutikk i Oslo. (NTB)

Kanskje ønsket om en ny periode skyldes behovet for inntekt. Men en plass på Stortinget er ingen vanlig jobb. Det er ikke så stort behov for en brukt partileder som har skandalisert seg selv. Men dét er prisen Moxnes må betale, eller rettere: den prisen vanlige folk må betale.

Rødt vil gjerne forsvare vanlige folk. Ser de ikke at Moxnes her setter seg i en privilegert posisjon? Vanlige folk ville aldri sluppet unna med dette. Forstår ikke Rødt hva de kommuniserer til velgerne hvis de setter Moxnes på andreplass i Oslo?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.