Sigurd Allern. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tidligere RV-leder Sigurd Allern er bekymret for at solbrillesaken til Bjørnar Moxnes vil ødelegge for Rødt ved høstens valg.

Sigurd Allern var partileder for Rødts forløper Rød Valgallianse, og en av de klassiske, nokså ekstreme marxist-leninistene dagens Rødt er tuftet på. Pål Steigan er en annen slik figur.

Med Bjørnar Moxnes som partileder i Rødt har hele denne ytre venstre-bevegelsen fått et mer folkelig og «ufarlig» preg. Rødt har fremstått som «mindre kommunistisk» og mer fokusert på den joviale personen Bjørnar Moxnes.

Men solbrillesaken kan endre bildet.

Nå rykker en fra «den gamle garde» i ml-bevegelsen (marxist-leninistene) ut og uttrykker bekymring. Sigurd Allern  frykter at hele saken og den klønete håndteringen kan skade partiet, og dermed ytre venstre i norsk politikk.

NTB melder om saken.

Meningsmålinger har vist at Rødt ved kommune- og fylkestingsvalget i september kan gjøre sitt beste valg noensinne.

Det spørs om dette vil stå seg nå, etter det som skjedde på Gardermoen og i dagene etter.

– I seg selv er saken av begrenset betydning, spesielt juridisk, men historien leder lett til et mediedrev når den som anklages, vikler seg inn i forklaringer som er ufullstendige, og på noen måter misvisende, sier Allern til Klassekampen.

Moxnes har fått kritikk for at han ikke la alle kortene på bordet med en gang.

– Saken og de litt skiftende forklaringene kan skade tilliten til Moxnes som leder, i det minste på kort sikt, mener Allern, som tror saken kan ta oppmerksomheten fra politiske saker, også internt i partiet.

Andre tidligere partiledere, som Torstein Dahle, Aslak Sira Myhre og Finn Sjue, er alle enige om at Moxnes bør fortsette som partileder, og at han og partiet må ta lærdom av hendelsen.

Mange mener at Moxnes er den eneste som kan holde dette tradisjonelt nokså turbulente partiet samlet, og bidra til at det er over sperregrensen.

Les også:  

Presset øker mot Moxnes: Fylkesleder i Rødt ber om internt hastemøte

Sommerlesning! Bestill i dag:

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.