Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt på partiets sommerkonferanse,  før solbrillesaken kom opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En fersk VG-måling viser at det foreløpig er få som har mistet tillit til Rødt til tross for solbrillesaken. Derimot har flere fått svekket tillit til Bjørnar Moxnes.

Mange har stilt seg spørsmålet om hvordan den såkalte solbrillesaken ville påvirker velgerstøtten til Rødt.

Nå har VG fått utført en måling, og det viser seg at de helt store utslagene uteblir.

VG s undersøkelse viser at bare 2 av 10 Rødt-velgere sier det er mindre sannsynlig at de vil stemme på partiet igjen ved høstens kommunevalg.

Det betyr at solbrillesaken ikke har hatt noen påvirkning for partivalget hos 8 av 10 Rødt-velgere.

1223 personer har svart på undersøkelsen. Blant dem har 319 oppgitt at de har stemt på eller vurdert å stemme på Rødt tidligere.

Utvalget er dermed nokså lite med tanke på å trekke bastante konklusjoner.

Til tross for at velgernes fortsatte tillit til ved Rødt, har tilliten til Moxnes som partileder sunket.

Litt over halvparten av Rødt-velgere sier de har fått svekket tillit til partilederen. Totalt har 7 av 10 i befolkningen opplevd svekket tillit til Moxnes, uavhengig av hva de har stemt eller vurdert å stemme før.

– Det er veldig forståelig at folk reagerer. Saken er kritikkverdig og alvorlig, sier Marie Sneve Martinussen, som er fungerende partileder for Rødt mens Moxnes er sykmeldt, til avisa.

Saken er ennå forholdsvis fersk, og det kan ta noe tid før den rekker å synke inn hos velgerne. Blant annet er det uklart hvor mange av de spurte som har sett den nokså avslørende filmen av tyveriet.

På den annen side vil det tale i favør av både Rødt og Moxnes at velgernes hukommelse gang på gang har vist seg kort. Men det er kun drøye to måneder igjen til kommunevalget, og de færreste tror at saken vil være helt glemt da.

Mange vil også mene at det er avgjørende hvor lenge Moxnes nå forblir sykmeldt, og hvordan opptrer når han igjen er tilbake i jobben som partileder.

Les også: 

Bjørnar Moxnes er sykmeldt

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.