Mimir Kristjansson (Rødt). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er ikke vanskelig å forstå at mange kvier seg for å oppsøke Nav, mener Rødt, og mener det er en skandale hvordan folk behandles.

Mange erfarer at det kan være en krevende prosess å være i kontakt, og forsøke å få oversikt over sine rettigheter i det systemet.

Nå rykker Rødts Mímir Kristjánsson ut og kaller Navs praksis for en skandale. Han trekker spesifikt frem hvordan etaten behandler sensitive personopplysninger.

NTB melder om saken.

Dette temaet har blitt aktualisert ved at Datatilsynet har uttrykt at Nav bevisst har brutt loven, og har varslet et gebyr på 20 millioner kroner. Da tilsynet sjekket, ble det funnet tolv lovbrudd knyttet til personvern.

Det får Mímir Kristjánsson til å rase.

– Nok en gang ser vi at trygda mennesker mangler grunnleggende rettsvern, sier Rødts Mímir Kristjánsson.

Han betegner det som har skjedd som en skandale.

Det er åpenbart at både regjeringen og Stortinget må på banen for å rydde opp, mener han. Rødt-politikeren påpeker at personvernbrudd kan svekke viktig tillit til velferdssystemet.

– Jeg er redd for at denne skandalen skremmer folk bort fra Nav, sier Kristjansson.

Han viser til at mange opplever en fattigdomskrise og vi ser at matkøer vokser. Oppfordringen fra arbeidsministeren og Nav-sjefen er at folk må oppsøke Nav for å be om hjelp.

– Det er jeg helt enig i, men når vi ser hvordan Nav har behandlet sensitive personvernopplysninger, er det ikke vanskelig å forstå at mange kvier seg for det, sier han.

Overarbeidet og nedlesset

En gjennomgående tilbakemelding fra mange som har vært i kontakt med Nav, er en opplevelse av at man ikke kommer igjennom, at man ikke blir hørt og at ingen har tid. Man møter stadig nye rådgivere og konsulenter i systemet, og det er vanskelig å komme videre.

Mye av dette har sammenheng med at etaten er svært nedlesset i arbeid og oppgaver. Ikke minst krever den stadig voksende gruppen av innvandrere og asylsøkere mye arbeid, og kapasiteten synes å være sprengt.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.