Regjeringen har bestemt hvor mye landets pensjonister og trygdede får å rutte med fremover.

Resultatet i trygdeoppgjøret avgjør inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav, og tirsdag ble det klart hvor mye mer de får i utbetaling, skriver FriFagbevegelse.

Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt, og det er samtidig klart at grunnbeløpet i folketrygden økes med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.

Uføretrygden skal øke i takt med regjeringens forventede lønnsvekst på 5,25 prosent pluss 0,6 prosentpoeng i tillegg. Det er fordi en for lav lønnsvekst ble brukt i beregningen av uføretrygden i fjorårets oppgjør.

– Alle skal ha en verdig alderdom. Derfor er viktig med et forutsigbart og rettferdig system for hvordan alderspensjonene og andre trygder skal oppjusteres årlig, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Støre med rause 1. mai-løfter: Lover et unikt godt trygdeoppgjør

En som ikke er imponert over regjeringens skryt av årets trygdeoppgjør, er Rødts Mímir Kristjánsson.

– Det er ikke så lurt å skryte av et «historisk godt» trygdeoppgjør, når det eneste som egentlig skjer er at man regulerer trygd og pensjon på samme vis som hvert eneste år, skriver Kristjánsson på Twitter, og legger til:

– Jeg skjønner at det frister å sminke liket, men folk gjennomskuer sånt.

Rødt-politikeren mener at det å «selge dette inn som at regjeringen gjennomfører et slags løft for alderspensjonistene, er misvisende».

– Alderspensjonistene får det de har krav på, verken mer eller mindre. Det samme gjelder de trygda, skriver Kristjánsson, som legger til at det ikke er noen mening å si at alderspensjonistene er inntektsvinnere, all den tid trygdeoppgjøret kommer i prosent og ikke i kroner.

– Statsministeren selv får sju-åtte ganger inntektsøkningen til en minstepensjonist. I kroner, vel og merke, avslutter Kristjánsson.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.