Statsminister Jonas Gahr Støre i Brumunddal 1. mai. Foto: Geir Olsen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre er i gang med 1. mai og starter dagen med å love kraftig vekst i trygdeoppgjøret.

Statsminister Jonas Gahr Støre tilbringer 1. mai med å farte omkring i mjøsdistriktet, som Document tidligere har omtalt. Se sak under.

I sin tale i Brumunddal viste han at partiet nå i valgåret akter å kjempe hardt for å vinne tilbake velgere, ikke minst blant de eldre. Han tråkket til med et temmelig solid valgløfte overfor alderspensjonistene, melder NTB:

– Og vi regulerer pensjonene til våre eldste som gjør at vi senere i mai – og merk dere dette – vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør – i hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, sa Støre.

Pensjonistforbundet har krevd minst 7 prosent vekst i trygdeoppgjøret. Spørsmålet er om Støres løfte er i tråd med dette, eller om det ligger mer på nivå med det øvrige lønnsoppgjøret på ca. 5 prosent.

Det er allerede omdiskutert om lønnsoppgjøret på drøye 5 prosent overhodet innebærer noen reallønnsøkning. Så for at de systematisk underregulerte alderspensjonene skal gi de trygdede reallønnsøkning i år, bør det altså være snakk om godt over 5 prosent.

Men at staten plutselig gir de eldre mer enn det som ble gitt i lønnsoppgjøret, er det ikke mange som tror før de ser det.

– Mjøsbygdene viktige

Han startet i Brumunddal og skal senere ta turen til Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Tangen i Stange kommune.

– Når jeg ville hit, er det et uttrykk for hvor viktig denne delen av landet er for bevegelsen vår – og hvor viktig bevegelsen vår har vært for denne delen av landet, sier statsministeren.

Som i fjor fikk Ukraina-krigen en stor plass i statsministerens tale på arbeidernes kampdag.

Men ringvirkningene for nordmenn var også i sentrum: energikrise, prisstigning og høye renter, og mange som sliter med økonomien.

– Spørsmålet vi må stille, er hvordan vi best kan møte denne tiden. Er det ved å utfordre norsk NATO-medlemskap og støtten til Ukrainas selvforsvar? Er det ved å kutte i velferden og finansiere skattekutt til dem som har mest fra før? Er det gjennom mer innleie, midlertidige jobber og deltid i arbeidslivet? Vårt svar er nei.

Så var det statsministerens tur til å skryte av hva han mener regjeringen har fått til, blant annet innenfor arbeidslivspolitikken.

Det kommende valget

Statsministeren rundet av med en påminnelse til tilhørerne om det kommende kommunevalget.

– Skal vi invitere kommersielle selskaper inn i eldreomsorgen? Skal vi åpne for å ta ned lønns- og arbeidsvilkår for dem som jobber for våre eldre, i bytte med skattekutt? 80 prosent av det det koster å drive en god eldreomsorg, er lønn og pensjon, så enkelt er det, sa Støre.

Han viste til politikken partiet har ført i Oslo, der mye av eldreomsorgen er rekommunalisert. Han glemte å legge til hvor mye kritikk nettopp det Ap-ledede byrådet har fått for eldreomsorgen i Oslo.

Les også: 

Støre vil tilbringe 1. mai med å reise rundt i Mjøs-distriktet

Bestill fra Document forlag:

Kjøp gode bøker hos oss, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.