Sakset/Fra hofta

Bildet: Den første duellen mellom Erna og Jonas på Civita-frokost forrige mandag. Mediene bærer Jonas på gullstol. – En statsminister steg frem, forsøkte NRK seg etter debatten i Arendal mandag. Dagen etter kom sjokkmålingen. Det foregår noe der ute som mediene ikke fanger opp. Foto: Document.

Jonas Gahr Støre vet ikke sine arme råd – velgerne flykter fra Arbeiderpartiet, og han skjønner ikke hvorfor de vender han ryggen, bare tre uker før valget.

Tirsdag 15. august kom det nye meningsmålinger som viser kraftig tilbakegang for Arbeiderpartiet. Senterpartiet går også markert tilbake, mens Fremskrittspartiet går mest fram. VG har snakket med AP-leder Jonas Gahr Støre – som ikke har noen teorier om årsaker til det store fallet på meningsmålingene, bare uker før valget 11. september.

Det har jeg ikke noe klart bilde av, at jeg gjør ting feil, sier Jonas – og som svar på spørsmålet om han ikke kommer på noen årsaker til dette fallet; – Nei, jeg har ingen teorier om dette.

Målingene spriker, men AP faller mye på alle målinger – og lederen av partiet har ingen teorier om hvorfor. Vi får anta at han mener noe mer på bakrommet, sammen med sine rådgivere. Hvis ikke, kan det bli krevende å få snudd oppslutningen.

Det er selvsagt flere årsaker til at velgerne ikke klarer å bestemme seg, noen av velgerne ønsker seg en mer radikal politikk og havner hos SV og MDG, som nå havner over sperregrensen og dermed kan få inn 11 representanter på Stortinget. Det som er mer interessant er at K. De vet faktisk ikke hva de skal stemme. Hva kan være årsaken til det, mon tro?

Er det ikke en sak som nærmest har vært fraværende i dette valget fra Arbeiderpartiets side, en sak som nordmenn rangerer som en av de viktigste når de skal bestemme seg for hvilket parti som skal få deres stemme? Jo nettopp; innvandring. I mai kunne ABC-nyheter avsløre at Arbeiderpartiets strategi foran stortingsvalget i 2017 er å snakke minst mulig om asylpolitikk – den gang ifølge en anonym kilde i partiet. Fokus skulle være ‘arbeid til alle, eldreomsorg og skole’. I mai 2017 hadde ikke partiet frontet en eneste sak om temaet ‘innvandring’ på sin hjemmeside på 9 måneder. Ingen av de 100 siste sakene på facebook-siden til Arbeiderpartiet hadde på det tidspunktet omhandlet innvandring eller asylpolitikk. Kun en eneste liten post om integreringspolitikk, fra 10. august 2016. Til sammenligning hadde Frp publisert 24 av 100 poster om innvandring og asylpolitikk i samme periode, ifølge ABC-nyheters artikkel fra mai i år.

Innvandring og asylpolitikk er viktige saker for nordmenn, faktisk mente halvparten av nordmenn at Frp hadde for liten eller passe innflytelse på asyl- og flyktningepolitikken i 2016. Dette gir en klar indikasjon på hva slags politikk mange nordmenn ønsker seg på disse områdene.

Kan dette være kilden til AP-velgernes frustrasjon? Historisk har AP vært et ansvarlig parti, og både har og har hatt stor støtte hos nordmenn for sin overordnede politikk; trygg velferdsstat, små forskjeller mellom innbyggerne, god offentlig skole, helse og eldreomsorg og en ansvarlig økonomisk politikk. Men velgerne ser åpenbart at disse områdene blir truet gjennom en for stor innvandring, på altfor kort tid. I flere bydeler i Oslo er nå de med norsk bakgrunn i minoritet – og veksten bare fortsetter. De med norsk bakgrunn flytter ut, fakta er ikke mulig å overse – senest denne uken kom ferske tall på dette.

Nordmenn er, med rette, bekymret for både økonomisk og kulturell utvikling i Norge – og det største partiet, vil ikke ta i temaet. De nekter å snakke om det svært mange skjønner og ser. Er dette et kjennetegn på et stort og ansvarlig parti? Mange av deres velgere ønsker ikke å stemme Frp, som står langt fra AP i mange saker. Derfor setter de seg på gjerdet. Det gjenstår å se om de hopper ned – og hvor de hopper. I mellomtiden bør Jonas se seg om etter bedre rådgivere hvis han vil innta statsministerstolen etter valget.