«Støre kan bli Norges tristeste statsminister», skriver VG. Valget ligger an til å gi flertall for en ny regjering i Norge. Med et svakt og utkjørt Ap i ledelsen. 

«Om nordmenn i dette valget ønsker milliarder i lavere skatt, ikke mer til skole og eldre, da er det ikke vårt valg» sa Støre torsdag.

Jonas Gahr Støre og Ap har den siste uken skrapt bunnen i flere partimålinger på rad, med flere noteringer på mellom 27 og 28 prosent. Elendige sifre for Det Norske Arbeiderparti, ikke minst med tanke på at partiet ligger an til å tape oppslutning i forhold til 2013, som var et katastrofevalg for Ap.

Lederens oppgave

I denne situasjonen ville det vært naturlig at sjefen sjøl ville mobilisert alt han hadde av mot og kraft, at han ville gjort en kraftanstrengelse for å løfte kampmoralen i eget parti.

Det er jo dette som er lederens fremste oppgave: Å lede.

Men hvordan reagerer Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre? Dette er svaret han gir VG når journalisten ber ham kommentere avisens siste måling:

– Om nordmenn i dette valget ønsker milliarder i lavere skatt, ikke mer til skole og eldre, da er det ikke vårt (Arbeiderpartiets, red.anm.) valg.

«…ikke vårt valg.» Slik taler en slagen mann. En mann som har gitt opp – litt mer enn to uker før valget.

Aps valgkampmaskineri

Det er mulig analysen er feil. At Støre slett ikke har gitt opp. Signalene han sender ut er uansett drepende for kampmoralen. Aps valgkampmaskineri er beundret og fryktet, men det består faktisk av mennesker. Disse partisliterne ser mot lederen, lytter til lederen, henter inspirasjon hos lederen.

Nå hører de en partileder som sukker tungt og sier: Kanskje er ikke dette vårt valg.

Det er så man må klype seg i armen. Hørte jeg riktig?

At Arbeiderpartiets leder uttrykker seg slik midt i valgkampen er mildest talt oppsiktsvekkende.

Gjennomsnitt: 28,9

VGs måling var Aps dårligste siden august 2013. Den gang tapte Ap regjeringsmakten etter åtte år med Jens Stoltenberg som statsminister.

Arbeiderpartiet har falt 3,2 prosentpoeng på gjennomsnittet av målingene fra juli til august. 90.000 velgere har satt seg på gjerdet eller gått til andre.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 28,9 prosent på gjennomsnittet av 13 nasjonale meningsmålinger som er publisert så langt i august, og som Poll of polls har beregnet. Snittet for målingene i juli var 32,1 prosent.

Strategien ligger fast

Men Støre holder fast kurs. Valgkampstrategien skal ikke endres.

– Vi holder fast ved strategien. Vi må bli bedre til å nå de velgerne som valgte oss sist, som sitter på gjerdet, jeg tror vi må bli litt mer kraftfulle og tydelige i budskapet. Flere må ut, tett på der folk er. Det kan vi gjøre noe med. Det jobber vi med.

«Støre sukker tungt»

Kanskje er det fordi vi vet at ordene kommer fra mannen som leder et Arbeiderparti på defensiven, men det er noe tafatt, noe motløst over svaret. VG spør videre:

– Når dere går ned, er ikke da strategien feil?

Støre sukker tungt før han svarer:

– Jeg har tro på at strategien er riktig. Jeg tror at når man er i denne typen valgkamp hvor det er svingninger og oppmerksomheten skifter, så vil noen velge å skifte strategi og kaste om på det, men det er ikke vårt valg. Vi kommer til å holde fast ved den, sier Ap-lederen.

«Støre sukker tungt før han svarer» Der ligger selve svaret.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂