Nytt

Ap-topp Trond Giske avviser at det brenner i rosenes leir, trass i svake målinger og negative oppslag, men frir til gamle flammer blant velgerne på gjerdet.

I hovedkvarteret på Youngstorget jobber rundt 70 medarbeidere i Aps valgkampsentral med å finne ut hvordan partiet igjen kan komme på offensiven.

Valgkampsjef Hallvard Ingebrigtsen har mange erfarne folk å trekke veksler på. En av dem er Ap-nestleder Trond Giske. Allerede i 1985 var han aktiv i valgkampen, og i alle valg siden 1993 har han vært med å meisle ut strategien.

Avviser trøbbel

Arbeiderpartiet har falt 3,2 prosentpoeng på gjennomsnittet av målingene fra juli til august. 90.000 velgere har satt seg på gjerdet eller gått til andre partier. De seks siste målingene har vist en oppslutning på under 30 prosent.

– Er Ap i trøbbel?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har vært med i valgkamper der vi har slitt og hvor vi har tapt. Da kjenner du at det butter når du treffer folk. Nå er folk enige i budskapet vårt, men de trenger å høre oss si det enda høyere, sier Giske til NTB.

– Det er nesten ingen målinger som viser at Jonas ikke har gode muligheter til å bli statsminister. Men vi skulle gjerne hatt en høyere oppslutning, så stemningen er nok litt spent, medgir han.

Gjerdesitterne

Aps valgkampstrateger trøster seg med tall som viser at et sted mellom 150.000 og 200.000 velgere som stemte på partiet i 2013, nå sitter på gjerdet. Det er denne gruppen som nå skal mobiliseres.

– Klarer vi det, så er vi godt oppe på 30-tallet, sier Giske.

I tillegg ser Ap ifølge egne bakgrunnstall ut til å beholde en stor del av velgerne som kom til partiet ved kommunevalget i 2015. Mange av dem er fra strategisk viktige fylker på Vestlandet.

Freder Støre

Trond Giske er blitt kalt den evige kronprins i Ap. Men hva skjer hvis Ap får en oppslutning på under 30 prosent? Bør Støre bli sittende som partileder da?

– Ja, det bør han definitivt. Han har gjort en strålende valgkamp, blir kåret til vinner av så å si alle debatter han deltar i, og får fram budskapet vårt, sier Giske som kort og godt svarer «ja» på spørsmålet om Ap har den rette partilederen.

Ved siden av velgerne som har satt seg på gjerdet, antyder målingene at Ap lekker til andre partier på rødgrønn side, som SV og Sp. Giske tror dette er del av en større trend.

– Jeg opplever at vi i Norge får en mer polarisert debatt, hvor ytterpunktene har mest vind i seilene. Det er bekymringsfullt. Den norske modellen med brede forlik og enighet på tvers gir en forutsigbarhet som mange land misunner oss, framholder han.

KrF-flørt

Arbeiderpartiet har i sommer stengt døra for et regjeringssamarbeid med MDG, Rødt og Venstre. Spørsmålet er om partiet også burde ha avsluttet den langvarige flørten med KrF.

– Mange hos oss er forundret over Venstres drening mot Høyre og Frp. Men med KrF har vi en litt annen erfaring. Gro fikk alle sine budsjetter vedtatt ved KrFs hjelp. Det var KrF og Sp som holdt Gro ved makta i ti år, sier Giske, som samtidig understreker at Ap på enkelte områder ikke har noe å gi til Hareide og co.

– Vi vil være kompromissløse på likestilling, homofiles rettigheter og vårt eget verdigrunnlag, sier Giske.