Statsminister Jonas Gahr Støre skal ut på 1.mai-turne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre har mange branner å slukke i velgerkretsen rundt om i landet. 1. mai er en naturlig dag for et ekstra støt, og da velger han seg områdene rundt Mjøsa.

Kommende mandag er det 1. mai, tradisjonelt en viktig dag for Arbeiderpartiet. Da skal det holdes appeller av partitoppene rundt omkring, gamle velgere skal sikres og nye skal erobres.

I år er statsminister Jonas Gahr Støre knapt ferdig med sin markering av den muslimske Id-feiringen, før det braker løs med 1. mai. Se sak om Støre og Id under.

Mange observatører ser med interesse på hvor partilederen i år vil legge inn sin innsats. Det viser seg å bli områdene i Mjøs-distriktet.

I løpet av mandagen skal Arbeiderparti-lederen på markeringer rundt om i Innlandet. Han besøker Brumunddal, Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Tangen, i denne rekkefølgen.

Det blir med andre ord en travel dag for Støre, med mange taler om Arbeiderpartiets verdier og hvor bra man styrer landet.

Det gjenstår å se hvordan han blir mottatt i disse tidligere sterke Ap-områdene.

På Gjøvik skal han legge ned en krans ved 22. juli-minnesmerket av Nico Widerberg i Jernbaneparken etter å ha holdt en tale klokka 11.30.

NTB-Anna Nesje melder om saken.

Både på Gjøvik og Lillehammer er planen å hive seg med i 1. mai-toget. Ferden avsluttes med ettermiddagstale i Tangen samfunnshus.

Spørsmålet er hvor mye av de seneste månedens miserable utvikling for partiet som kan rettes opp med en enkelt dags kraftinnsats og sjarmoffensiv i diverse lokalmiljøer.

SV reiser sørover

Også andre partier bruker 1. mai som politisk markeringsdag.

SV-leder Kirsti Bergstø drar til Sørlandet. Hun holder hovedtale på brosteinstorget i Kristiansand, før hun reiser videre til Lillesand.

Om kvelden er hun tilbake i Oslo hvor hun holder appell på «Rød på Blå». 1. mai-arrangement på utestedet Blå ble innstiftet av Rød Front i 1999, og i dag er det studentforeningen Venstrealliansen som arrangerer.

Duell i Drammen

Tradisjonen tro blir det kamp om tilhørerne i Drammen mellom Rødt og Frp.

Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet holder til på Strømsø Torg. På motsatt side av Drammenselva, på Bragernes Torg, holder Bjørnar Moxnes appell sammen med lokale folk fra SV og Arbeiderpartiet.

Rødt-lederen fortsetter til Moss og Jessheim – så det blir noen mil tilbakelagt på Østlandet i løpet av dagen.

LO på industri-visitt

LO bedriver også kampanjer denne dagen, til støtte for både seg selv og Arbeiderpartiet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik besøker det gamle industristedet Rjukan 1. mai. Hun er hovedtaler på Såheim Folkets Hus og på Industrimuseet.

LOs slagord i år er «Større. Sterkere. Sammen». Organisasjonen trekker fram at bildet av en urolig verden ikke har endret seg mye siden i fjor – da Ukraina nylig var blitt invadert og pandemien hadde herjet i to år:

– Snarere tvert imot har vi sett hvordan stadig økende levekostnader som mat og strøm, bidrar til å rokke enda mer ved tryggheten vi i Norge er vant til å leve i, sier hun.

Hun er imidlertid ikke konkret på hva LO vil gjøre for å motvirke eksempelvis de høye strømprisene medlemmene rammes av, strømpriser som etter manges mening i stor grad er en konsekvens av en politikk LO i all hovedsak støtter opp om.

For LO er løsningen på det meste stort sett vært å kreve høyere lønninger, og samtidig øke alt av skatter for «de rike».

Tirsdag 2. mai er det så tid for å legge alle festtalene, løftene og visjonene i skuffen, og gå tilbake til hverdagen for både partiledere og LO-ledere.

Les også: 

Støre deltar på markering av id i Oslo

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.