Statsminister Jonas Gahr Støre på Europarådets toppmøte i Reykjavik. Foto: Islands utenriksdepartement / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og 45 andre europeiske ledere bekreftet sin støtte til Ukraina på et toppmøte i Europarådet.

Statsministeren måtte tilbringe nasjonaldagen på Island på grunn av toppmøtet, som ble holdt i Reykjavik.

Der diskuterte de konkrete tiltak for å stille Russland til ansvar for krigsforbrytelser i Ukraina. I tillegg skrev de under på en erklæring der de understreker solidariteten med Ukraina.

Det er det første toppmøtet av sitt slag på nesten 20 år.

– Våre felles verdier som demokrati, rettsstaten og menneskerettigheter er under press i dagens Europa. Vi kan ikke være passive i møte med denne utviklingen. Vi må fortsette å kjempe for å bevare våre demokratiske verdier, også under skiftende omstendigheter og i møte med nye utfordringer, sier Støre.

Oppretter register

Russland er kastet ut av Europarådet på grunn av krigen de har startet i Ukraina.

Topplederne ble på møtet enig om å opprette et register for innmelding av skader forårsaket av krigen. Det er første skritt på veien til en erstatningsordning for krigsskader.

– Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor, har vi opplevd krig og krigsforbrytelser, ødeleggelser og drap i et omfang vi ikke har sett i Europa siden andre verdenskrig, sier Støre.

– Avgjørende

– Det er avgjørende å holde Russland ansvarlig for krigsforbrytelsene i Ukraina. Med dette registeret har vi tatt et viktig skritt videre, sier statsministeren.

Støre kaller Russlands krig mot Ukraina for den alvorligste trusselen mot europeisk sikkerhet.

– En russisk seier vil bety slutten for et Europa hvor vi ikke aksepterer at grenser endres med makt. Vi må bruke alle lovlige midler for å hindre at det skjer, sier Støre.

 

Velkommen til lesermøte i Bergen!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.