På D-dagen minner de allierte hverandre på hvorfor de sloss den gangen. I år sier de at Europa står i samme situasjon idag. Det betyr at dagens Russland spiller samme rolle som Nazi-Tyskland gjorde den gangen. Det er en sammenligning som russerne ikke setter pris på. Det ville ikke vært noen seier over Nazi-Tyskland uten deres store oppofrelse.

Hvis vestmaktene skulle reddet noe av tilliten mellom Russland og dem selv måtte de anerkjent dette historiske faktum og denne store gjelden. Det skjer ikke.

– Det er en vakker junimorgen på en fredelig stand, hvor man hører sjøen i bakgrunnen. Det er en sterk kontrast til hva som utspilte seg 80 år siden, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Samme verdier

– De som kjempet her for 80 år siden, kjempet for de samme verdiene som vi tror på i dag. De kjempet for frihet og demokratiske verdier, sier Støre.

Statsministeren sier minnet om det internasjonale samarbeidet er like aktuelt nå som det var i 1944.

– Det som skulle bli begynnelsen på slutten av krigen, måtte begynne med en landgang, og det måtte komme her. De skulle nedkjempe det nazistiske tyranniet og besto av en bred allianse av land, sier Støre mens han står med bølgene fra Sword beach bak seg.

Ukraina og samhold

– Og det er relevant i dag også: USA og Europa sto sammen, og det må vi fortsatt holde fast ved, sier statsministeren.

Støre ser paralleller til dagens konfliktbilde i Europa, med krigen i Ukraina og behovet for en samlet europeisk holdning sammen med USA. (NTB)

Det er disse «parallellene» som plasser Russland i Nazi-Tysklands rolle. Støre har vært diplomat, men dette er ikke spesielt diplomatisk. På toppen av det hele er ikke Russland invitert. De er persona non grata.

Vi lever ikke i en ny kald krig, vi lever i en krypende varm krig.

 

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.