Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre: Foto Javad Parsa / NTB

Pensjonistene får et etterlengtet løft på rundt 8 prosent pensjonsvekst i år. I tillegg blir det skattekutt for pensjonister med lave pensjoner.

Underreguleringen av pensjonene har vært et brennbart politisk tema i mange år. Mange politikere har lovet å gjøre noe, lite har blitt gjort.

Nå har etterslepet for pensjonistene blitt så stort at det ikke var noen vei utenom for Støre-regjeringen.

Fra 2022 reguleres veksten i pensjonen som et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten, melder NTB.

– Gjennomsnittet av pris- og lønnsvekst i år vil gi et betydelig løft for pensjonistene, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Den høye veksten i år henger i stor grad sammen med en kraftig realinntektsnedgang for alderspensjonistene i 2022. I tillegg tapte pensjonistene på den tidligere ordningen med underregulering i perioden 2014 til 2020.

Ut fra forventet pris- og lønnsvekst har sjeføkonom Erik Orskaug i Unio beregnet at pensjonsreguleringen totalt blir på rundt 8,12 prosent i år.

– Det som er spesielt i år, er at vi også etterregulerer. Tallene fra i fjor slår inn nå i år. Pensjonistene får med det et oppgjør som er vesentlig høyere enn andre i de kjente oppgjørene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I kroner og øre betyr dette at de som har en pensjon på 400.000 kroner, får en pensjonsøkning på 32.480 kroner i år. Alle som har en pensjon lavere enn 370.000 kroner, får skattelette.

Regjeringen presenterer torsdag revidert nasjonalbudsjett (RNB).

Les også:

Støre med rause 1. mai-løfter: Lover et unikt godt trygdeoppgjør

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.