Inngangen til Fattighuset og Selvhjelpens hus i Oslo sentrum. Nå er det lange køer utenfor. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

Et symbol på hvordan samfunnet utvikler seg som følge av koronatiltakene, fikk en filmskaper i Oslo til å ta til tårene. Nadina Helen Bakos la denne uka ut en video på Facebook som viser svært lange køer til Fattighuset i Oslo.

– Hver mandag, onsdag og fredag er det kø til Fattighuset for at folk skal hente seg mat, og så lang kø som det er nå, har jeg aldri sett før. Jeg synes det er helt forferdelig at det er så mange mennesker som trenger hjelp, sier Bakos i videoen.

Bakos, som bor i nærheten, forteller til Dagbladet at hun aldri har sett så lange køer utenfor Fattighuset.

– Køene går rundt flere kvartaler. Det er et par ganger jeg har begynt å gråte når jeg ser hvor store køene har blitt. Jeg mener folk burde vite at dette er situasjonen for mange, og det blir flere som går i kø.

Koronatiltakene fører mange ut i økonomisk krise. Fattighusets pressekontakt forteller at de noen ganger ikke har mat nok til alle.

– Det er flere som kommer til oss nå, det har vært en stor økning i coronatida. De siste dagene har det vært veldig mye. Noen ganger har vi ikke nok mat til alle som står i køen. Vi trenger rett og slett mer mat noen ganger.

Tidligere hadde Fattighuset også et sosialt tilbud, og delte ut blant annet klær. Nå har de kun kapasitet til å dele ut mat. Særlig nå rundt høytiden er det stor pågang. Men på helligdagene holder Fattighuset stengt. Pressekontakt Sverre Rusten venter 500 besøkende onsdag.

– Da er det nok veldig mange som kommer. Det er like før høytida, og mange dager uten mattilbudet. Det kan ta ei uke før noen får muligheten til å få mat herfra.


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.