Eiendomsinvestor og kunstsamler Christian Ringes (68) er oppgitt over synet av den lange køen av mennesker som venter på å få en matpose utenfor Fattighuset i Oslo.

Selv kjenner 68-åringen ingen som sliter, men bare å kjøre forbi disse køene er «påminnelse nok», mener han.

– Det er en stor tragedie. Mange av dem har så vidt klart å holde båten flytende med de støtteordningene de hadde, men så øker prisene på mat og strøm. Det er helt sårt å lese om, sier han til VG.

Milliardæren anser seg selv som en av statens melkekuer, og synes derfor at han kan mene noe om hva staten bruker pengene sine på.

Han er blant landets rikeste, og bor på Bygdøy i en luksusvilla med privat badestrand.

Gjennom familiebedriften, med eierskap i Victoria Eiendom og Eiendomsspar, anslår Ringnes at han og familien vil betale godt over 100 millioner i skatt i år.

– Jeg betaler uhorvelig mye i skatt, sier han.

Nå krever Ringnes at staten gir mer til de fattige.

– Den krisen vi nå er oppe i, er ikke en fordelingskrise, men en fattigdomskrise. Jeg mener staten må ta det innover seg og gi mer til de fattige, mener han.

Ringnes, som selv har fått se sin formue redusert med over 30 prosent, vil at regjeringen innfører følgende tiltak:

  • 4000 kroner hver måned til de 200.000 fattigste
  • 2000 kroner hver måned til de 200.000 nest fattigste

– Det ville koste staten 14,4 milliarder kroner per år og gjøre en betydelig forskjell for de dårligst stilte, sier Ringnes om sitt eget regnestykke, og legger til:

– Det er bare å ta disse pengene rett fra Oljefondet, det er det rom for under handlingsregelen. Staten får et overskudd på ufattelige 1000 milliarder, mye av samme grunn som gjør at folk er fattige, sier Ringnes.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Han har nettopp donert en sum til Fattighuset, og påpeker at regjeringen ikke kan komme med sin vanlige unnskyldning om økt inflasjon hvis de fattige får mer penger.

– Argumentene mot vil være at disse tilskuddene driver inflasjonen, men at fattige får kjøpe mat, gjør i meget begrenset grad det. Og så er det at vi forsyner oss av fremtidige generasjoner, men her må man være villig til å ta noe av det, for å hjelpe noen i dag som har det ordentlig dårlig, sier Ringnes.

Nøktern livsstil

Milliardæren sløser ikke med pengene, og selv om han ikke behøver, så har han tatt noen personlige grep for tiden.

– Jeg har skrudd av alle utelysene rundt huset, ikke hatt på varmen i svømmebassenget i sommer. Jeg har stengt av den ene stuen, og et arbeidsværelse. Men dette er bare tulleting. Jeg kunne sikkert betalt den ekstra strømmen, men hvorfor skal man?

Ellers har han for vane aldri å kaste mat, og kjøper gjerne «gammel mat», som han sier. Noe som har resultert i at han har spist en boks med 35 år gamle erter fra studietiden i Lausanne. Og at han nylig ble heftig matforgiftet etter å ha kjøpt «litt gammel fisk», som han vedgår at «luktet litt vondt».

Boblejakken er lappet sammen med tape, som Ringnes stadig lakker svart for å matche jakken. Men milliardærens silketørkle er som alltid på plass.

– Jeg har ikke de aller mest ekstravagante vanene, sier Ringnes om egen livsstil.

Ifølge Ringnes fører den høye skattleggingen til at milliardærer som ham investerer mindre, noe som på sikt vil kunne føre til færre arbeidsplasser og «mindre kake» å dele med medborgerne.

Ringnes sier han forstår de norske milliardærene som har flyttet til Sveits.

– Det er en grunn til at de flytter til Sveits. Det er et sterkt signal om at nå er skruen blitt strammet for hardt. Regjeringen risikerer å drepe kua som produserer melken. Vi bør ikke bare leve av olje og gass.

Ringnes føler seg altfor norsk til å flytte til Sveits.

– Jeg føler meg svært norsk, så noe slikt sitter veldig langt inne. I min ungdom, lenge før jeg tenkte på skatt, vurderte jeg å flytte til Sveits, fordi jeg studerte der og synes det er et førsteklasses land. Men det er norsk jeg er, og det er her jeg har mitt liv, svarer Ringnes, og legger til at han «skjønner godt at de yngre vurderer det».

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.