I en konkurranse om frekkhet vil den norske regjering score høyt.

– I de kommende seks måneder vil vi redusere momsen på de viktigste matvarene fra 4 til null prosent, sier statsminister Pedro Sánchez.

Listen over matvarer som blir billigere, omfatter brød, melk, egg, ost, frukt og grønnsaker. Momsen på pasta og matolje blir halvert fra 10 til 5 prosent.

I Norge presenterte et offentlig skatteutvalg nylig et forslag om å legge 25 prosent skatt på alt: Mat, kollektivtrafikk, medier og kultur.

Vedum mottok rapporten og smilte bredt. Det ble også foreslått en skatt på fordelen av å bo i egen bolig. Private boligeiere som trodde de eide boligen fikk seg en overraskelse: Det er staten som er den ultimate eier. Du er leilending til din egen bolig.

Nylig siterte vi tall fra Statistisk Sentralbyrå som viste at 1o prosent av befolkningen tjener 250.000 eller mindre i året. I Spania får familier med en så lav inntekt ekstra støtte, ikke mye riktignok, men det anerkjennes at de lever på marginalen. I Norge vier en regjering fra Ap og Sp deklasseringen av store grupper liten oppmerksomhet.

563.500 personer, eller 10,7 prosent av befolkningen, hadde i 2021 en inntekt på 251.600 kroner eller lavere. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sanchez kunngjorde også at familier som samlet tjener mindre enn 27.000 euro årlig, vil få en engangsutbetaling på 200 euro. Dette tiltaket vil koste regjeringen 4,2 millioner euro.

Tenk fra en fjerning av matmomsen ville betydd for disse 563.500 menneskene! Det ville blitt litt av en julegave. Men vi hører ikke noen slike toner fra statsministeren. Tvert i mot. Han sier politikken må få tid til å virke!

Virke til klassesamfunnet er gjeninnført?

Pakken er den sjette i rekken som den spanske regjeringen legger fram etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar. Alt i alt har myndighetene bevilget 45 milliarder euro for å hjelpe de svakest stilte i en tid med høy inflasjon og økende priser på gass, drivstoff og mat.

45 milliarder euro er 450 milliarder kroner. Vedum har sabotert støtten til små og mellomstore bedrifter. Han er mer opptatt av å skattlegge laksenæringen i distriktene.

Støre tror at norsk økonomi har gått varm og at regjeringen må trekke inn kjøpekraft for å få bukt med inflasjonen. Men den kommer av vanvittig pengetrykking i USA, ikke fordi økonomien i Norge går varm.

Nå blir økonomien bokstavelig talt nedkjølt.

Hvordan er det mulig å få så mange ting galt på en gang?

Sannheten er at staten er blitt grisk, og at det aldri kan bli nok penger. Den har fått smaken på rikdom og den vurderer alt ut fra hva den kan tjene.

For 2023 vil statens netto inntekter fra olje og gass bli 1384 milliarder kroner. Av dette vil regjeringen bruke 257 milliarder oljekroner til å få 2023-budsjettet i balanse. Etterpå vil staten ha 1127 milliarder oljekroner til overs som overskudd.

Hvis Støre er så godhjertet som han påstår kunne han kommet sin spanske kollega i forkjøpet og sagt: Vi sløyfer matmomsen.

Men Støre sier ikke det. Han vil ha mer.

Eller som ordtaket heter: Mye vil ha mer og Fanden vil ha fler.

 

 

En halv million er fattige, tjener 250.000

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.