Nordmenn elsket pølsekioskene. Flere av dem ble etterhvert institusjoner landet rundt.

Men etterhvert som kebab, høye priser og det nye Norge tredte frem, så har den ene kiosken etter den andre måtte se seg nødt til å legge ned.

Så også for den tradisjonsrike Dalen kiosk rett utenfor Fjell i Drammen.

– Det er rett og slett ikke holdbart. Vi er lei oss for det, men det går liksom ikke. Alt har blitt så dyrt, så skal man tjene inn til å betale regninger og lønninger. Det er veldig trist, det har vært en møteplass for drammensere i mange tiår, sa daglig leder for kiosken, Thomas Holst, til Drammens Tidende i 2022.

Pølsekiosken hadde da mer eller mindre kontinuerlig solgt pølser siden 1959.

På de 65 årene som har gått siden kiosken åpnet, har stamkundene vært mange, og stedet svært populært for både drammensere og andre.

Men pølsekiosken i Kobbervikdalen gjenoppsto i går, lørdag, kun for en eneste dag. Drammen Pølseforening bestemte seg nemlig for å gi pølsesultne drammensere og andre i området en god dose nostalgi ved å åpne institusjonen Dalen kiosk én dag, fra 11.00 om morgenen til 19.00 på kvelden, skriver Drammens Tidende.

Den gang Oslo hadde en pølsebod som ungdomsklubb

Det gikk ikke upaktet hen, og køene var endeløse i de timene kiosken var åpen.

– Det har vært sånn kø siden klokken 11.00 i dag tidlig. Det er helt sjukt, egentlig, sa medlem i Drammen Pølseforening, Kim Alexander Møller (37).

Folk som sto i kø, hadde forskjellige historier å fortelle om pølsekiosken.

– Er her med kona og datteren. Det er et sted jeg har besøkt siden ungdomstiden. Det var sånn før at hvis en hadde vært på kino i Drammen, og dro ut hit for å kjøpe pølse, så var det bare å snu. Det var så lange køer, sa Ove Syvertsen (61).

2000 innkjøpte pølser fikk fort ben å gå på, og de som solgte pølsene fikk stadig høre at «dette var den hyggeligste køen folk har stått i».

En mer vellykket gjenåpning i godværet tidlig i mai 2024, kunne altså ikke bastionen Dalen Kiosk ha fått.

Det er tydelig at nordmenn savner tradisjonsrike pølsekiosker, til tross for kostholdsråd, kjøttkutt og klimahysteriet i dagens samfunn.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.