Jon Engen-Helgheim (FrP). Foto: Berit Roald / NTB

FrP gjør et byks på partimåling i Drammen, i kjølvannet av omstridt flyktningvedtak. Partiet er nå nest størst i byen, større enn Ap.

En ny måling gjort for Drammens Tidende viser at FrP gjør det skarpt i Drammen. De blir målt til det nest største partiet i byen, og er nå større enn Arbeiderpartiet. Bare Høyre er større.

FrP ender på sterke 21,8 prosent i målingen, en fremgang på hele 6,3 prosentpoeng siden valget i høst.

Dagsavisen skriver om saken.

Dette skjer etter en heftig debatt før og etter at den borgerlige siden i byen vedtok at de ønsker å prioritere ukrainere når nye flyktninger skal bosettes. 

Drammen styres i dag av FrP, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet.

Både den rødgrønne opposisjonen, kommuneadvokaten og likestillingsombudet har vært kritiske til vedtaket. Senterpartiet har til og med valgt å politianmelde kommunen fordi de mener at vedtaket er ulovlig.

Helgheim: – FrP tjener på å være tydelige

Til Drammens Tidende sier FrPs kommunestyrerepresentant Jon Helgheim at økningen skyldes at mange drammensere ser behov for endring, og at integreringsproblemene i byen er synlige for dem.

Helgheim er tidligere stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann for FrP.

Drammen er en by som har vært mye i søkelyst i forbindelse med en høy andel innvandrere fra land i tredje verden, noe som også settes i sammenheng med økende kriminalitet og utrygghet.

Document har omtalt en rekke voldssaker fra nettopp Drammen i senere tid.

– Jeg tror FrP tjener på å være tydelige og ansvarlige, og faktisk tør å snakke om dette temaet, selv om det medfører en opphetet debatt, sier Helgheim til Drammens Tidende.

Etter en del debatt frem og tilbake ble det endelige vedtaket i kommunestyret slik:

«Kommunestyret mener vi i dagens situasjon med krig i våre nærområder, er forpliktet til å prioritere flyktninger fra Ukraina. På denne bakgrunn ber kommunestyret om at ukrainske flyktninger bosettes.»

Saken viser uansett at spørsmål knyttet til flyktninger, migranter og innvandring fortsatt er vinnersaker for FrP.

Reaksjoner fra innvandringsliberale

I Drammen har det vanket protester mot vedtaket, fra de krefter som vanligvis er udelt positive til alt som heter mangfold, flerkultur osv.

En av dem som reagerer, er nestleder i Buskerud innvandrerråd, Nasim Rizvi.

Rizvi sier at Helgheim snakker mye om integrering, men hun etterlyser konkrete forslag til hvordan man kan bedre integreringsarbeidet i Drammen.

– Hvilke positive tiltak er det egentlig FrP og han har gjennomført knyttet til mangfoldsarbeidet i Drammen? spør hun kritisk.

Hun lar seg ikke imponere av FrPs fremgang i meningsmålingen.

– Jeg tenker denne målingen ikke er representativ for hva drammensere ønsker. Målingen er vel kun et utvalg, og de signalene som vi ser, og de reaksjonene som vi ser, er mye større enn de målingene der viser. Så jeg tenker ikke at det er noe drammensere ønsker seg, sier hun.

Hun får støtte av leder i partiet Sentrum i Drammen og kommunestyrerepresentant Sajid Mukhtar, som sier at Fremskrittspartiets nylige oppsving i meningsmålingene sender et klart signal og fungerer som en vekker for alle.

Han viser til samtaler med folk i den innvandrertette bydelen Fjell i Drammen:

– Jeg har pratet med mange fra Fjell og resten av Drammen som  rett og slett er frustrerte og skuffa over en politikk de ser på som urettferdig. Folk er opprørte over at vi i 2024 sitter og bestemmer hvem som er «verdige» flyktninger og hvem som ikke er det. Hvordan i all verden kan vi sammenligne lidelsene til folk fra Ukraina med dem fra Gaza, og bestemme hvem som fortjener hjelp mer? Det gir ikke mening, og det føles feil, sier han.

Helgheim: – De misforstår bevisst

Jon Helgheim har blitt forelagt kritikken og skriver i en e-post til Dagsavisen (noe forkortet av Document):

– Uttalelsene fra Mukhtar og Rizvi viser veldig tydelig at de bevisst misforstår hva dette handler om. Jeg tror ikke noe på at innvandrere i Drammen føler seg mindre verdsatt med dette vedtaket.

De som i dag sliter blant innvandrerne, vil også se at ressursene ikke strekker til dersom vi stadig fyller på med flere som trenger de samme ressursene.

Det Mukhtar og hans meningsfeller egentlig sier, er at de ikke har tenkt å gjøre noe som helst annet enn å øke innvandrerandelen, slik at flere vil trenge hjelp, men at færre vil få det, skriver Helgheim blant annet.

Les også: 

Drammen må ha rett til selvforsvar

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.