Rundt 1970 begynte innvandring til Norge fra ikke-vestlige land å vokse kraftig. Det året hadde man ti tyrkere i arbeidsstokken på Moss Glassverk.

I 2005 var det 3164 utenlandsfødte i byen, av totalt 28 040 innbyggere. Andelen ikke-vestlige innvandrere er nå rundt 80%. Rangert etter innvandrerbefolkningens størrelse kom Moss i 2004 på sekstende plass blant landets kommuner.

I 2016 utgjorde innvandrere 15,6% av Moss kommunes befolkning. Hvis man inkluderte norskfødte med innvandrerforeldre, økte andelen til 19,9%. Per 2023 har Moss en befolkning på 51 819 innbyggere, og innvandrerandelen er nå betydelig.

Moss er i dag en flerkulturell by, og lekeparken på Kirketorget er en populær møteplass for barn og familier med ulik etnisk bakgrunn.

Noen hevder at byen har fått en rik kulturarv takket være bidrag fra ulike innvandrergrupper gjennom tidene, men i kjølvannet av den ikke-vestlige innvandringen, så har det også oppstått betydelige problemer.

Erlend Wiborg: – Sannheten om innvandring og kriminalitet må frem

Document har snakket med innvandrings- og integreringspolitisk talsperson i FrP, Erlend Wiborg, som nylig har blitt valgt som leder i flerkulturelt råd i Moss.

– Hva vil hovedprioriteringen for deg som leder i flerkulturelt råd i Moss være?

– Å sørge for at de som bor her og skal være her blir integrert, lærer seg språket og kommer seg ut i jobb. Så vil jeg også fokusere på å bekjempe negativ sosial kontroll.

– Hva slags tilbakemeldinger har du fått på at du ble valgt til denne posisjonen?

– Fra sosialistisk side har det vært masse kritikk at jeg som en tydelig FrP politiker som vil begrense innvandringen og stille klare krav til innvandrere får et slikt verv. De har kritisert at jeg som en «blendahvit mann» ikke kan ha et slikt verv og kommet med stygge personangrep der adjektiver som rasist osv har florert. Men fra vanlige innbyggere, også innbyggere med innvandrerbakgrunn har jeg fått mange lykkeønskninger og gode ord. Spesielt det at jeg har vært tydelig på at vi må slutte å sy puter under armene på innvandrere og stakkarslig gjøre dem, har blitt tatt godt imot.

– Har Moss et problem med integrering av flyktninger, og gjelder dette spesielt ikke-vestlige?

– Ja, helt åpenbart. Hele Norge har dette problemet, men spesielt byene merker dette godt. Det at vi har større problemer med å få integrert «ikke-vestlige» er et faktum, det viser alle statistikker knyttet til kriminalitet, yrkesdeltakelse etc.

Påtaleansvarlig politiadvokat Christian Jølberg Finnanger møter pressen om skytingen i Moss i fjor.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Er innvandrere i Moss overrepresentert på kriminalstatistikken?

– Jeg har ikke kriminalitetstall brutt ned på Moss og opprinnelse. Men det er god grunn til å anta det, for de nasjonale tallene er krystallklare på at innvandrere er sterkt overrepresentert. Så ingen grunn til å tro at Moss er annerledes her. Men det å få frem slike og andre tall som viser hvordan integreringen fungerer/ikke fungerer i Moss, er noe jeg vil jobbe for at vi skal få på plass.

– Hvordan har du tenkt å få muslimske foreldre til å integrere sine barn til norske tradisjoner, verdier og kultur?

– Vi må ha nulltoleranse for at man ikke følger norske lover, regler og grunnleggende verdier. Noe av problemet i Norge gjennom mange år er at man har hatt berøringsangst her, noe som har ført til en aksept for at enkelte miljøer ikke trenger å forholde seg til grunnleggende normer og verdier i samfunnet. Personer som ikke aksepterer og respekterer norske lover, regler og grunnleggende verdier bør også miste oppholdstillatelsen.

– Til slutt, hva synes du om vedtaket som ble gjort i Drammen kommune, og er dette noe Moss også vil vurdere?

– Jeg støtter vedtaket i Drammen og det er helt i tråd med FrPs politikk. Flyktninger hjelpes best i sine nærområder, derfor har jeg fremmet forslag på Stortinget om at Norge skal stoppe å hente flyktninger fra andre steder i verden så lenge krigen i Ukraina pågår. Dessverre stemmer de andre partiene ned dette forslaget. Det å få integrert ukrainere er mye lettere enn andre flyktninger da ukrainere kommer fra vår egen kulturkrets og kommer fra et land som er likere oss. Da at en kommune som Drammen prioriterer disse er fornuftig og riktig. Frem til FrP får gjennomslag for å stoppe henting av flyktninger fra andre steder i verden bør flere kommuner, også Moss gjøre det samme. Men dessverre har det vist seg vanskelig å få med andre partier på dette.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.