Prisstigningen på mat, strøm og drivstoff har nå begynt å merkes ved at stadig flere trenger hjelp til å få mat. Midt i hele Norges matfat, på Jæren, er det nå 175 familier som mottar mat ukentlig. Økningen er formidabel, over hele landet. Noen velger NAV, andre får hjelp av frivillige organisasjoner.

På Jæren er både Frelsesarmeen og organisasjonen «Hjerte for Vigrestad» aktive, skriver Jærbladet.

– Me starta med fire heimar for to år sidan, no har me 52 familiar på den faste lista vår. Dei 52 familiane bur over heile kommunen, og totalt består familiane av 120 personar, fortel Arvid Vigrestad, ein av initiativtakarane.

«Hjerte for Vigrestad» har vore i drift i to år.

– Planen var at me skulle ha eit tilbod på Vigrestad, men me blei kontakta av folk frå heile kommunen som hadde behov for hjelp. Me fann då ut at det var slik det skulle vera. Me har no organisert oss i fire grupper som har ansvaret for utdelinga i dei ulike delane av kommunen, seier Vigrestad. (Jærbladet)

Mandag kunne NRK melde om at det er enorm pågang etter hjelp, både fra NAV og fra frivillige organisasjoner.

– Folk er virkelig redde, sier avdelingsdirektør Janne Olise Raanes i Kirkens Bymisjon.

– Det handler om frykten for ikke å kunne sette mat på bordet til familien, om å engste seg for å beholde hjemmet.

– Dette er ikke folk som har en hytte på høyfjellet som gir en ekstra strømregning. De er redde for at leksene må gjøres på et iskaldt barnerom, sier Raanes. (NRK)

På Stange har gruppen Matutdeling i Stange nå startet en egen spleis for å få råd til å fortsette sin nødhjelp til folk som sliter.

Vi som har vært med og startet Matudeling i Stange, opplever at stadig flere kommer til våre lokaler på Høgmyr i Stange for å få mat. Hver onsdag kl. 14–16 deler vi ut 2–4 poser med mat til enkeltmennesker og familier, og behovet er stort og økende. Utgiftene vi har for å drifte dette viktige arbeidet, er også økende, det gjelder særlig transportutgifter og strømutgifter. Vi er takknemlig for all støtte, og ved å støtte oss kan du også være med på å gjøre en positiv forskjell for medmennesker som trenger vår støtte. (Matutdeling i Stange – Facebook)

Aldri før har så mange familiar på Jæren bedt om gratis mat: – Trur pågangen vil auka gjennom vinteren (Jærbladet – betalingsmur)

Enorm pågang: – Nå er det vanlige folks tur til å bli fattige (NRK)

Har du tips om denne saken eller andre saker du mener vi burde skrive om, send oss gjerne tips på tips@document.no 

Se også:

– Vær forberedt på matkrise

Doc-TV LIVE: Er ikke matkrise verre enn en klimakrise?

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.