Statsministeren lyttet til hva de ansatte på slumstasjonen fortalte om de nye problemene de står overfor.

Støre tok seg også tid til å høre historien til en av brukerne, Mette Halvorsen (41).

– Det har vært vanskelig å være en mor. Jeg er mammaen som aldri får fulgt opp. Det er som å putte sønnen sin ute i havet på en båt uten årer, sier Mette Halvorsen (41) til Jonas Gahr Støre, mens en tåre renner nedover kinnet, skriver VG.

Statsministeren skal ha kremtet og blitt blank i øynene.

Halvorsen er uføretrygdet og alenemamma til tre barn på 16, 14 og 9 år. Her henter hun mat én gang i uken.

– Det er så flott å komme ned her og møte dem som jobber her, å kjenne på den tryggheten og å få en god klem, sier hun.

Hittil i november har Frelsesarmeens slumstasjon registrert 146 helt nye mottagere. I det siste har de også sett mer til en ny gruppe mennesker. Det er folk som har både jobb og leilighet, forteller slumstasjon-sjef Irene Mathisen.

– Folk har kanskje en buffer på at renta kan øke noe, men så øker jo alt, og da går det ikke. Vi har flere som sier de ikke får hjelp av Nav fordi de eier leilighet, sier hun.

Halvorsen havnet her da bruktbilfirmaet hun eide, gikk konkurs i 2012. Hun ble sittende igjen med en stor gjeld. Siden ble hun utsatt for en alvorlig arbeidsulykke som gjorde at hun måtte igjennom to store operasjoner.

I dag har hun ti skruer i nakken, to plater i halsen og er hundre prosent ufør. Hun har måttet selge bilen, som hun ikke hadde råd til å ha lenger.

Selv om Halvorsen får uføretrygd, bostøtte og barnetrygd, sitter hun kun igjen med mellom 9000 og 11.000 kroner i måneden, som skal dekke mat, klær, transport og andre utgifter til henne og de tre barna.

– Jeg sitter med gjeldssondering etter firmaet. Så kom corona, og i den perioden gikk jeg fra et 16 år langt forhold til å stå alene uten den andre inntekten. Og det ramler bare, det raser, for du står der helt på bar bakke. Hvordan skal man ha råd til bilen, til lege, eller til medisiner?

Støre sier han kjenner smerten.

– Det er veldig sterkt, og jeg kjenner jo den smerten hun sitter med. Men også pågangsmotet hennes til å få dette til å gå rundt med veldig trange rammer, sier han.

Statsministeren mener det er fint med organisasjoner som Frelsesarmeen, som kan gjøre jobben regjeringen skulle ha gjort.

– Vi skal takke Frelsesarmeen for at de er her og møter folk med verdighet. Det vi snakker om her, er egentlig et plaster, men det er i alle fall noe vi kan gjøre nå, sier han, og viser til at regjeringen ga 20 millioner ekstra til organisasjoner som Frelsesarmeen før jul.

Jonas Gahr Støre hevder så at å få bukt med fattigdommen nå, er regjeringens førsteprioritet.

– Vi klarer ikke å løse det fra en uke til en annen, men vi skal jobbe med det. Det er prioritet én, det vil jeg si. Det er derfor vi er her.

Han utdyper:

– Trygdene blir justert hvert år basert på lønnsutviklingen, men nå har prisene økt mer, og vi må gå igjennom ordningene og se om de treffer det som er behovene. Når du møter hjelpeapparatet i Nav, må du møte mer enn bare et skjema – det vet jeg at det gjøres mye arbeid med nå, sier Støre.

Statsministeren mener han forstår hvordan det må være å komme i Halvorsens situasjon.

– Jeg har også tre barn, man kan tenke seg hva det betyr. Jeg har ikke opplevd det hun har opplevd, men hun formidler det på en god måte. Hun vil være der for barna sine og føler at det er presset, og det gjør inntrykk, sier Støre.

Støre viser så til det slumstasjon-sjef Irene Mathisen forteller om at flere av de nye familiene og personene som søker hjelp nå, gjør det på grunn av prisøkning og høy rente.

Han mener derfor at det regjeringen gjør, er det riktige.

– Det er det som er krevende å formidle i den tiden som er nå: at vi må holde igjen på ting som vi ellers ønsket å gjøre. Hvis ikke kan statens pengebruk bidra til at prisene øker enda mer, avslutter Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre har en personlig formue på rundt 150 millioner kroner.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.