Fra vingården Chateau des Bertrands i Le Cannet-des-Maures i den franske Provence-regionen. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

I en rapport fra EU-kommisjonen om unionens vedtatte mål om å halvere bruken av skadedyr­bekjempende midler i landbruket innen 2030, heter det at vindyrking ikke er essensiell produksjon for Europa.

EU-rapporten tar det for gitt at produksjonen av vindruer i unionen uunngåelig vil reduseres med mindre bruk av kjemikaler, og estimerer at reduksjonen blir 18 prosent i Spania, 20 prosent i Italia og 28 prosent i Frankrike.

Kommisjonen fremholder likevel at dette er «irrelevant» fordi det ikke handler om uunnværlige avlinger, skriver Il Sole 24 Ore.

Det er EU-direktivet kalt Sustainable use of pesticides som gjør kravet om 50 prosents reduksjon i kjemikaliebruken innen sju år rettslig bindende. Det reiser spørsmålet om hvilke deler av landbruket som må ta de største kuttene, og EU-kommisjonen antyder altså at vinproduksjonen må unngjelde.

Men det protesterer vinbøndenes organisasjoner mot både i Frankrike, Spania og Italia, skriver den italienske næringslivs­avisen. Sammen har organisasjonene undertegnet et manifest som forkynner at jo, vindyrkingen er essensiell for Europa.

«EU er verdens største vinprodusent og har 45 prosent av verdens arealer som brukes til vindyrking. Denne sektoren skaper høy merverdi og er livsnødvendig for mange landlige områder i Europa. Den skaper millioner av arbeidsplasser og gir betydelige bidrag til EUs budsjett», anfører vinbøndene.

Unionens holdning til bransjen er uforståelig og fullstendig uakseptabel, fastslår vinbøndenes organisasjoner, som peker på at bøndene lenge har anstrengt seg for å produsere vindruer mest mulig økologisk, og at deres virksomhet har høy sosial og kulturell verdi foruten den økonomiske.

Bøndene konkluderer kort og godt at «vin er et viktig økonomisk og kulturelt produkt for Europa», skriver Il Sole 24 Ore.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.