Syklister som deltar i Tour de France, sykler forbi et kjernekraftverk i Tihange den 7. juli 2015. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

EU-kommisjonen har besluttet å definere gass- og kjernekraft som bærekraftige energikilder i unionens regelverk for grønne investeringer.

Beslutningen er blitt kunngjort av EU-kommisjonens visepresident Valids Dombrovskis, skriver den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

«Spørsmålet om hvorvidt gass og kjernekraft skal med i taksonomien, er blitt reist av flere statsråder», sier den latviske kommissæren. «I fremtidens energimiks har vi behov for mer fornybar energi, men også stabile energikilder, og kommisjonen vil innføre en taksonomi som også omfatter kjernekraft og gass.»

Kommisjonen vil offisielt legge frem taksonomien i nærmeste fremtid, nærmere bestemt før årsskiftet, sa Dombrovskis til pressen etter et møte i ECOFIN, opplyser avisen som er Italias motstykke til Financial Times.

Hvorvidt gass og kjernekraft skulle regnes som grønne investeringer, har lenge vært en varm potet internt i EU.

Anført av Frankrike har en rekke medlemsland presset hardt på for å regne kjernekraften som grønn, og innflytelsesrike politikere som Italias statsråd for det grønne skiftet Roberto Cingolani har lenge hevdet at det er umulig å gå over til fornybar energi uten at gasskraft benyttes i en lang overgangsperiode.

Klimaaktivister har på sin side presset på for ikke å inkludere gasskraft, all den tid gass er en fossil energikilde som ubønnhørlig er forbundet med utslipp av CO2.

Detaljene i kommisjonens beslutning, både hva angår hvilke kjernekraftverk som får betegnelsen grønne og eventuelle utslippsgrenser pr. kWh for gass, gjenstår å se, skriver Il Sole 24 Ore.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.