Damp stiger opp fra kjøletårnene til kjernekraftverket i Grohnde i Tyskland den 29. desember 2021. Foto: Julian Stratenschulte / DPA via AP / NTB.

Etter lang tids politisk dragkamp om hva EU skal definere som grønn energi, viser det siste utkastet til regler som EU-kommisjonen har utarbeidet, at gass- og kjernekraft skal anses som bærekraftige energikilder på visse betingelser.

Kommisjonen ventes å kunngjøre disse reglene i løpet av januar, melder Reuters.

EUs lenge varslede «grønne taksonomi» skal avgjøre hva slags investeringer i energisektoren som formelt blir å anse som klimavennlige i fremtiden. Det har skapt splittelse mellom EU-landene, fremfor alt om kjernekraften.

Ved å sette betingelser for grønnstemplingen av gass- og kjernekraft, etterstreber kommisjonen et kompromiss mellom medlemsstatene.

A draft of the Commission’s proposal, seen by Reuters, would label nuclear power plant investments as green if the project has a plan, funds and a site to safely dispose of radioactive waste. To be deemed green, new nuclear plants must receive construction permits before 2045.

Investments in natural gas power plants would also be deemed green if they produce emissions below 270g of CO2 equivalent per kilowatt hour (kWh), replace a more polluting fossil fuel plant, and receive a construction permit by Dec. 31 2030. Such plants must meet other conditions including that they are technically equipped to burn low-carbon gases.

EU-kommisjonen anser både gass- og kjernekraft som nødvendige i en tenkt fremtidig overgang til energikilder som ikke skaper utslipp av klimagasser.

Kommisjonens forslag til regler kan forkastes dersom et flertall av medlemslandene eller i EU-parlamentet går imot det, opplyser Reuters. Ifølge EU-diplomater ligger forslaget an til bred støtte blant regjeringer , skriver Financial Times.

 

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.