Kjernekraftverket Isar 2 i Essenbach den 3. mars 2022. Foto: Armin Weigel / DPA via AP / NTB.

Regjeringen i Tyskland vil utsette stengningen av de tre kjernekraftverkene som fremdeles er i drift i landet for å avverge energiknapphet til vinteren, opplyser kilder i det tyske regjeringsapparatet til Wall Street Journal.

Den formelle regjeringsavgjørelsen, som trolig blir gjenstand for avstemning i Forbundsdagen, er ennå ikke tatt, og kanskje er den flere uker unna. Ifølge tre regjerings­kilder mener regjeringen likevel at betingelsene for å utsette stengningen, som var planlagt å skje 31. desember, er oppfylt, skriver den amerikanske avisens Tyskland-korrespondent Bojan Pancevski.

Tyskland risikerer gassmangel, og kjernereaktorene er ikke et sikkerhetsproblem, sier kildene.

Dermed bryter Tyskland med energipolitikken det har vært bred enighet om i lang tid, og bakgrunnen er naturligvis at Russland har strupet gasstilførselen som svar på europeiske sanksjoner etter den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar.

Den tyske statsministeren brøt selv nylig kjernekrafttabuet:

Mr. Scholz hinted at the decision last week, saying for the first time that it could make sense to keep Germany’s last three nuclear reactors online.

Med fortsatt drift av de tre siste kjernekraftverkene trenger ikke Tyskland bruke mer gass til å produsere strøm, og dermed kan mer av de knappe gassreservene brukes til formål hvor gassen ikke kan erstattes.

Samtidig vil regjeringen beordre landet til å spare betydelige mengder av både gass og elektrisitet:

The government has also drafted two executive orders outlining measures to reduce gas and power consumption in the country over the next two years, including by lowering the temperature in public buildings. The country’s energy regulator estimates that gas consumption will need to be cut by 20% if Germany is to avoid a gas shortfall this winter and next.

Det er uklart hvor lenge de tre kjernekraftverkene skal forbli i drift, men så snart det kjernefysiske tabuet er brutt, synker terskelen for å ty til gjentatte utsettelser.

Leading figures in the Free Democratic party, the government’s third coalition partner, have said the plant should run into 2024.

Også blant De grønne i Tyskland har fremtredende politikere akseptert å utsette avviklingen av kjernekraften, som også EU har tatt til orde for. Ferske meningsmålinger viser dessuten at et stort flertall av de spurte er enige.

Regjeringen har ikke vurdert å gjenåpne de tre kjernekraftverkene som ble stengt sist vinter, opplyser Wall Street Journal.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.