Gazproms hovedkvarter i St. Petersburg. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB.

Det stats­kontrollerte russiske energi­selskapet Gazprom og det statlige kinesiske energi­selskapet CNPC har inngått en avtale av 30 års varighet om leveranse av gass fra Russland til Kina, opplyser en informert kilde til Reuters.

Gassen skal leveres gjennom en ny rørledning mellom de to landene, og leveransene skal begynne om to-tre år.

Russia’s Gazprom has agreed a 30-year contract to supply China’s CNPC with natural gas from a new pipeline connecting Russia’s Far East with China’s northeast, an industry official with direct knowledge of the deal told Reuters on Friday.

The first gas will start flowing in two to three years, with volumes building up to 10 billion cubic meters a year around 2026, said the person, who declined to be named due to company policy. The deal will be settled in euros, the person added.

Gazprom bekrefter fredag at en slik avtale er inngått, skriver Wall Street Journal-journalisten Sabela Ojea hos MarketWatch.

Avtalen er ensbetydende med en kraftig økning i den russiske gasseksporten til Kina:

The London-listed company said the amount of Russian pipeline gas supplies to China will grow by 10 billion cubic meters, totaling 48 billion cubic meters a year, once the project reaches its full capacity.

Det langsiktige kommersielle samarbeidet på stor skala mellom Gazprom og CNPC begynte i 2014, og har med dette tatt et langt skritt fremover.

Nyheten om avtalen kommer mens Russlands president Vladimir Putin er på besøk hos Kinas president Xi Jinping i Beijing.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.