Rørsystemer ved stasjonen for mottak av gass fra rørledningen «Nord Stream 1» i Lubmin i Tyskland. Foto: Jens Buettner / DPA via AP / NTB.

Russlands gasseksport til Tyskland gjennom rørledningen «Nord Stream 1» kan gjenopptas idet vedlikeholdsarbeidene er over den 21. juli, men eksportvolumet kan bli redusert til 20 prosent av rørledningens kapasitet allerede mot slutten av måneden, antyder Russlands president Vladimir Putin.

Kilder med innsikt i saken opplyste tirsdag til Reuters at gasseksporten ville komme i gang igjen, men siden har Putin antydet at volumet vil bli redusert til en femtedel fordi en annen enhet i rørledningssystemet også trenger vedlikehold, opplyser Bloomberg.

Gassturbinen som er returnert fra Canada, men som ennå ikke er i drift, er i så fall ikke slutten på vedlikeholdshistorien:

President Vladimir Putin suggested flows will restart, but warned that delays in receiving a turbine vital to supply the pipeline could lead volumes to be cut to only 20% of capacity as soon as the end of this month, when another unit is due for maintenance. The turbine was sent to Canada for repairs and held up there by sanctions.

“Only two are operating” now, he said of the turbines in televised comments to reports after a summit in Iran late Tuesday. But if the unit coming back from Canada doesn’t arrive in time to replace the one due to be sent for repairs, he warned, “just one will function, so 30 million cubic meters will be pumped per day.”

Europa sitter som mer eller mindre hjelpeløse vitner til situasjonen, og forbereder seg på et worst case-scenario der Russland ikke eksporterer gass overhodet, en situasjon som vil få alvorlige følger for industrien og husholdningene i Europa.

A total cutoff would be catastrophic for European industry, and raises the prospect of rationing and shutdowns this winter. The gas fight is even undermining the euro currency, and the European Commission is scrambling to find ways for the bloc cut its consumption.

Gassprisen i Europa har steget jevnt og trutt etter hvert som Russland gradvis har strupet gasstilførselen til verdensdelen. Tirsdag sank prisen på den europeiske gassbørsen TTF i Amsterdam en smule da det ble kjent at gasseksporten trolig gjenopptas:

Grafikk: Trading Economics.

Ikke desto mindre er gassprisen fremdeles over 150 euro pr. megawattime, et nivå som kun har vært overgått i noen dager kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina.

For Russland har dette vært lønnsomt:

Strengthening Moscow’s hand, surging gas prices have allowed Gazprom to meet its full-year target for export revenues from key markets in just five months, one of the people familiar with the matter said.

Med den store gassimporten gjør Tyskland seg avhengig av Russland, advarte USAs president Donald Trump under et NATO-toppmøte i Brussel i juli 2018.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.