Det er liten tvil om at det handler mest om politikk når Gazprom stenger 25 prosent av gassen til Ukraina og varsler ytterligere kutt på 25 % innen dagen er omme. Ukraina sier de vil ta av gassen som går i transitt til Europa, hvis kuttene gjennomføres. Da rammes Europa akkurat som i 2006.

Straffeksersisen overfor Ukraina den gang sendte sjokkbølger gjennom EU. Man fikk øynene opp for hva energi-avhengigheten av Russland betyr. Nå ligger det an til gjentakelse.

Forskjellen denne gang er at styreformann for Gazprom og Russlands nyvalgte president er en og samme person: Dmitrij Medvedev.

The company, which manages a vast pipeline system that supplies Europe with a majority of its Russian gas supplies, said in a statement it could «guarantee undisturbed transit to European consumers only as long as Ukraine’s energy security is not threatened.»

If Gazprom further reduces supplies of Central Asian gas to Ukraine, «Naftogaz Ukrainy reserves the right to adopt adequate and asymmetric actions to defend the interests of its customers,» the company said in a statement.

The warning from the Ukrainian side came shortly after Gazprom warned it would this evening cut supplies to Ukraine by an additional 25 per cent. Gazprom said gas supplies would be further reduced due to the lack of progress in negotiations.

Gazprom steps up Ukraine gas war

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.