Nytt

Kreml gjør ikke lenger noe forsøk på å skjule at de driver utpressing i ren gangsterstil: Gazprom truer Ukraina med full stans i gassleveransene hvis ikke en restanse på 1,3 milliarder dollar er betalt innen utgangen av oktober.

Det er svaret på at Julia Timosjenko ser ut til å vinne parlamentsvalget.

The Kremlin reacted today to the prospect of Yuliya Tymoshenko becoming Prime Minister of Ukraine by threatening to reduce winter gas supplies.

Gazprom, the state-controlled monopoly, issued a warning that deliveries would be cut unless Ukraine paid a $1.3 billion debt by the end of this month. It accused RosUkrEnergo, the Ukrainian company that receives Russian gas, of breaching the terms of a supply contract.

But the timing of the announcement raised immediate suspicions that Russia was using energy as a political weapon to punish Ukrainians for backing Ms Tymoshenko, its pro-Western adversary in the Orange revolution.


Kremlin threatens to cut off Ukraine’s gas again this winter