Nytt

Gazproms stengning av gassleveransene til Ukraina skal ha blitt følbare for Europa. Det er i første rekke Tsjekkia og Tyrkia som merker en nedgang i tilførselen. Dermed skjer det samme som vinteren for tre år siden: forsøket på å tukte Ukraina går ut over leveransene til EU.

Den gang var Russland i en styrkeposisjon. Det er de ikke lenger. Det er vanskelig å se hva Russland kan få ut av den bøllete behandlingen av Ukraina. Det senker deres troverdighet som økonomisk partner, og enda mer tilliten til dem som politisk aktør.

EU vil for alvor måtte se seg om etter alternative energikilder, og ikke gi for store innrømmelser.

Ukraine — long at odds with the Kremlin over its ambition to join NATO — accused Moscow of deliberately cutting flows to Europe and said the bloc needed to send a signal to the Kremlin that it cannot bully its pro-Western neighbors.

«If Europe … does not help us get out of this situation, then it can expect a more aggressive position from Russia on gas and other issues,» Oleksander Shlapak, a senior Ukrainian presidential aide, told Reuters.
..
European Union ambassadors will hold an emergency meeting in Brussels on Monday, where the Czech presidency of the bloc will brief members about talks it has been holding with officials from Kiev and Moscow.


Russia gas disruption spreads to Czechs, Turks

..