Nytt

Plattformen på gassfeltet Leviathan begynte å produsere på årets siste dag, 31. desember. Konsortiet bak feltet, Noble Energy, Delek Drilling, og Ratio sa prisen på strøm i Israel kommer til å gå betydelig ned, hvilket vil stimulere økonomien. I tillegg kommer handlingsrommet som eksportinntektene gir. Foto: Jack Guez/AFP/Scanpix

Netanyahu var i Athen torsdag og undertegnet en historisk gassavtale med Kypros og Hellas. EastMed vil levere gass fra Leviathan-feltet til Hellas og videre til Italia. Israel blir en energieksportør.

Det er ikke mange år siden Israel var avhengig av import. Nå er landet ikke bare selvforsynt, men vil tjene hundrevis av milliarder på eksport.

The 2,000-kilometer (1,200-mile) EastMed pipeline will be able to carry between nine and 12 billion cubic meters of gas a year from offshore reserves held by Israel and Cyprus to Greece, and then on to Italy and other southeastern European countries.

Helt siden gassfunn i det østlige Middelhav har landene posisjonert seg. Tyrkia vil ha sin del av kaka og vel så det. Men stiller så store krav at det melder seg ut av prosessen.

His government insists the Turkish Republic of Northern Cyprus — recognized only by Ankara — has the right to explore around the entire island.

Tyrkia har opptrådt så bøllete mot seismikkskip fra andre land at det har pådratt seg også EUs uvilje. Erdogan er ikke en teamspiller.

For å møte trippelalliansen mellom Israel, Kypros og Hella, har Tyrkia sluttet en pakt med den FN-godkjente regjeringen i Tripoli. Nylig godkjente nasjonalforsamlingen i Ankara at Tyrkia kan sende soldater til Libya. Skulle det skje vil det være en alvorlig opptrapping. Det er to regjeringer i Libya og general Haftar tar sikte på å velte Tripoli-regjeringen, og han får støtte av Egypt.

Skulle Erdogan gå inn på Tripolis side er det duket for en ny såkalt proxy-krig, dvs krig via stedfortreder.

Men Tyrkia har ikke økonomi eller makt til en slik imperialistisk anstrengelse. Tyrkiske soldater sliter allerede i Nord-Syria der de presses av russere og syriske regjeringssoldater. Innblandingen i Syria er ikke blitt den parademarsjen Erdogan forespeilte tyrkerne.

Nå har Israel, Kypros og Hellas kommet ham i forkjøpet.

Erdogan kan lage mye bråk. Avtalen mellom Tyrkia og Libya deler territorialfarvann, men «glemmer» å ta hensyn til at Kreta er en gresk øy.

Greece responded angrily to the Turkey-Libya deal, expelling the Libyan ambassador and urging the UN to condemn it.

Part of the agreement sets a maritime boundary between the two countries, which Greece says fails to take into account the Greek island of Crete.

Hellas og Kypros skal være glad for at Tripoli-regjeringen er så svak. Det blir Tyrkia som må stå for de tunge løftene, i tilfelle.

Det spørs om Erdogan har mage til det.

 

Israel inks mega gas pipeline deal with Greece, Cyprus
Netanyahu hails signing of EastMed agreement, which will see billions of cubic meters of gas pumped to Europe, as a ‘big day’ for country, says it’ll boost economy