Nytt

Mandag undertegnet den russiske olje- og gassgiganten Rosneft en avtale med de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak (KRG) om å utvikle et nett av gassrørledninger i regionen. Avtalen sies å være verdt rundt en milliard US dollar.

Gassledningen skal stå ferdig i 2019, men vel så viktig er det at den skal utbygges for å eksportere kurdisk gass til Tyrkia i 2020. Rørnettet er dimensjonert til å kunne eksportere 30 milliarder mᶟ gass per år. Dette utgjør seks prosent av Europas behov, og en sjettedel av hva Russland – da hovedsakelig via Rosnefts rival Gazprom – eksporterer til Europa i dag.

At avtalen offentliggjøres bare noen dager før innbyggerne i KRG får anledning til å delta i en folkeavstemning om uavhengighet, er en stor seier for den aldrende kurdiske presidenten, Masoud Barazani.  De siste ukene har en strøm av utenlandske dignitærer valfartet til Erbil for å advare mot en slik folkeavstemning. Ubekreftede kilder opplyser at amerikanske diplomater som har forøkt å få Barazani til å avlyse folkeavstemningen, har blitt skjelt ut av den kurdiske presidenten.

Avtalen må også sees i sammenheng med at det kinesiske, hovedsakelig statlige, oljeselskapet CEFC China Energy Company tidligere denne måneden kjøpte 14,9 % av aksjene i Rosneft. Eierne var den sveitsiske råvaregiganten Glencore og Qatar. Qatar trenger valuta for å stå imot de økonomiske sanksjonene storebror Saudi-Arabia har iverksatt, og med denne handelen har Kina befestet sin strategiske allianse med Russland.

At dette også vil gagne aksen Qatar-Iran-Syria er det heller ingen tvil om. Den største vinneren ved siden av kurderne i Irak er imidlertid Erdogans Tyrkia, som nå får enda et kort å spille ut mot gasshungrige europeere.

Indirekte er også Norge med i spillet, i og med at Rosneft har en samarbeidsavtale med Statoil.

https://www.reuters.com/article/kurdistan-rosneft/russias-rosneft-clinches-gas-pipeline-deal-with-iraqs-kurdistan-idUSL5N1LY0TS

http://www.rudaw.net/english/interview/18092017

http://www.atimes.com/article/chinese-russian-oil-alliance-strengthened-rosneft-deal/

http://e24.no/boers-og-finans/rosneft/russisk-oljegigant-vil-vokse-paa-norsk-sokkel/24141267