Kjernekraftverket Isar 2 i Essenbach. Foto: Armin Weigel / DPA via AP / NTB.

Delstatsregjeringen i Bayern krever at den vedtatte nedleggelsen av kjernekraften i Tyskland innen utløpet av 2022 revurderes i lys av energikrisen. Delstatsregjeringen mener at driften av kjernekraftverket Isar 2, som ligger i Bayern må fortsette, skriver Süddeutsche Zeitung.

Kritikken av Berlin – som kommer dagen etter at Tysklands regjering så ut til ikke å stå fullt så kategorisk på nedleggelsen innen 31. desember av de tre kjernekraftverkene i landet som fremdeles er i drift – er svært hard fra de bayerske myndighetenes side, opplyser den tyske avisen.

Etter et møte i delstatsregjeringen tirsdag tok Bayerns økonomiminister Hubert Aiwanger (FW) også til orde for gjenåpning av det nedlagte kjernekraftverket Gundremmingen, som også ligger i delstaten.

På denne måten kan man spare på gassen til vinteren fordi det ikke vil bli nødvendig å bruke like mye av den til strømproduksjon i mellomtiden, mener delstatsregjeringen, som er en koalisjon mellom Det kristelig-sosiale partiet (CSU) og Frie velgere (FW).

Den føderale regjeringen forholder seg ikke til realitetene og er på etterskudd i energipolitikken, sier den bayerske økonomiministeren. Berlin har kastet bort tiden, legger han til.

Bakgrunnen for at Tysklands regjering likevel ikke utelukker at landet kan beholde noe av kjernekraften etter årsskiftet, er myndighetenes pågående beregninger av energisystemets evne til å tåle en stresstest, der opphør av gassleveranser er et av scenariene. «Vi skal gjøre beregningene og deretter avgjøre på bakgrunn av klare fakta», sier Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habeck.

Det har sittet langt inne for Habecks parti De grønne å overveie å svelge denne politiske kamelen, men presset øker både i egne rekker og ellers i det politiske landskapet. For den føderale regjeringen, som består av De grønne, det sosialdemokratiske partiet SPD og det fridemokratiske partiet FDP, er det også om å gjøre å holde koalisjonen samlet.

Men i Bayern vil man altså ikke vente lenger. Det ville være helt absurd å skru av kjernekraftverkene midt i en energikrise, kommenterer representant i Bayerns delstatsforsamling og minister i delstatsregjeringen Florian Herrmann (CSU).

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.