Fracking foregår i liten utstrekning i Storbritannia, som her i Balcombe i West Sussex, men i Tyskland har teknikken vært forbudt siden 2017. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB.

Den kraftige reduksjonen i Russlands eksport av gass til Tyskland gjør den tyske energikrisen stadig mer akutt, og sjefen for det føderale tyske energitilsynet Bundesnetzagentur, Klaus Müller, advarer nå om sjokkbølger gjennom den tyske økonomien og enda høyere energiutgifter for næringsliv og husholdninger.

Klima- og økonomiminster Robert Habeck, som representerer De grønne, har formanet tyskerne til å spare energi, men nå tar det fridemokratiske partiet (FDP), som også sitter i regjering, til orde for å løse energiproblemene på en helt annet måte, skriver Welt am Sonntag.

FDPs energipolitiske talsmann i den tyske Forbundsdagen, Michael Kruse, sier til den tyske avisen at partiet ønsker å øke den innenlandske gassproduksjonen betydelig, og at man må se nærmere på alt som kan gjøre Tyskland mer uavhengig av Russland – også å utvinne gass ved hjelp av fracking.

Fracking har siden 2017 vært forbudt i Tyskland, men det har alltid FDP vært imot, sier Kruse. I partiet er det da også stadig flere som ønsker den beslutningen omgjort.

Den ene av de to juniorpartnerne i den tyske regjeringen får støtte av yrkesorganisasjonen for tyske geovitenskapsfolk BDG, som sier til Welt am Sonntag at landet må vurdere å ty til fracking.

Miljøaktivister har alltid advart mot at denne teknikken kan forurense grunnvannet og utløse jordskjelv, men en rekke vitenskapelige rapporter gjennom 20 år peker i motsatt retning.

FDP kan imidlertid se langt etter gjennomslag i den tyske regjeringskoalisjonen. De grønne har aldri vist tegn til å revurdere sitt syn på fracking, og nå kunngjør også det sosialdemokratiske partiet SPD at de heller ikke ønsker fracking i Tyskland.

Parlamentarikergruppene til inionspartiene CDU/CDU har ikke tatt spørsmålet om fracking opp til ny drøftelse, men delstaten Bayerns statsminister Markus Söder (CSU) tok nylig til orde for å gjøre det, opplyser Welt am Sonntag.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.