Fra et gassfelt utenfor Kalkaska, Michigan, der gass utvinnes ved hjelp av fracking. Foto: Dale Young / Detroit News / AP / NTB.

Tyskland befinner seg i en energikrise som er dobbelt selvpåført: Kull- og kjernekraft er blitt lagt ned av overbevisningsgrunner, og avhengigheten av russisk gass, som har stått for rundt halvparten av importen, er blitt et akutt problem fordi Russland bruker gasseksporten som våpen i hybridkrigen som ledsager Ukraina-krigen.

Dette finnes det imidlertid en løsning på, sier Hans-Joachim Kümpel, tidligere sjef for Tysklands føderale etat for geovitenskap og naturressurser (BGR), til Welt am Sonntag. Tyskland sitter nemlig på enorme innenlandske gassresever, forklarer Kümpel til den tyske avisens vitenskapsredaktør Axel Bojanowski.

Opp mot 2300 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass ligger i skifersteinen i grunnen under Tyskland. Det kvantumet ville være nok til å forsyne landet med naturgass i mange tiår, sier Hans-Joachim Kümpel.

Så lenge vi trenger gass i Tyskland, er det dumt ikke å produsere gassen vi selv besitter, mener han. En årlig innenlands produksjon av 20 milliarder kubikkmeter ville redusere importavhengigheten kraftig, ifølge Kümpel.

Produksjon av gass i Tyskland kan komme i gang i løpet av ett år, og produksjonsvolumet vil bli høyt nok innen fem år, sier bransjefolk.

Så hva er til hinder for å komme seg ut av energiknipen ved å bruke energien som befinner seg rett under føttene på en?

Svaret er en kombinasjon av klimapsykosen generelt og motstand mot fracking spesielt. Den tyske regjeringen er jo i praksis en klimabevegelse og vil derfor unngå fossile energikilder så langt det lar seg gjøre – og kanskje enda litt til.

Men Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habeck, i seg selv en absurd tittel på sjefen for et like absurd departement, vil også unngå å ty til fracking, siden han vet at det vil bli møtt med kraftig motstand på grunn av diskrediterte påstander om konsekvenser av å bruke denne teknologien.

Noen fare for grunnvannet finnes ikke, og bekymringer for jordskjelv er ubegrunnede, sier geoforskeren Kümpel.

Skremmende mediehistorier har ingenting å gjøre med virkeligheten her til lands.

Ikke desto mindre var også Angela Merkels regjering motstander av fracking. Man tar seg jo i å lure på om det kanskje ikke er Gerhard Schröder som har vært Putins beste venn i Tyskland.

Robert Habeck har likevel ingen innvendinger til at Tyskland vil importere flytende naturgass (LNG) fra USA.

Det ironiske i dette er at ikke bare er den amerikanske gassen utvunnet ved hjelp av nettopp fracking, det er også et stort energitap forbundet med å gjøre gassen flytende i USA, laste den på skip og transportere den over Atlanteren, og konvertere LNG-en tilbake til gassform, bemerker Bojanowski.

Til syvende og sist er jo dette enda mindre klimavennlig, konkluderer Kümpel.

Han legger resignert til: «Eksperter har gitt opp å argumentere mot det.»

Stort klarere kan det ikke sies at politikken ikke er rasjonelt begrunnet.

Du trodde kanskje vi levde i opplyste tider?

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.