En mann fisker ikke langt fra kjernekraftverket i Dukovany i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB.

Frankrike, Finland og åtte EU-land i Øst-Europa krever i en felles uttalelse at kjernekraft må regnes som en bærekraftig energikilde i EUs såkalte grønne taksonomi for bærekraftig finans.

Uttalelsen, som er signert i alt femten statsråder fra Frankrike, Finland, Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Bulgaria, Romania, Kroatia og Slovenia, er mandag offentliggjort blant annet i Le Figaro.

I løpet av noen måneder forventes EU-kommisjonen å bestemme seg for om kjernekraft og gasskraft skal regnes som grønne, melder Reuters.

The first-of-its-kind regulation aims to steer private capital out of polluting economic activities and into those the EU deems environmentally friendly.

Frankrike har lenge signalisert kampvilje på vegne av kjernekraften, som produserer rundt 70 prosent av strømmen der til lands, men de høye energiprisene gir økt aktualitet til problemstillingen.

«Vi trenger kjernekraft for å vinne klimakampen», heter det i uttalelsen.

«It is, for us all, a crucial and reliable asset for a low-carbon future.

Det finnes ikke noe vitenskapelig belegg for at kjernekraft er mindre klimavennlig enn noen av energikildene som allerede anses for å være grønne, hevder de femten statsrådene, som også fremhever at kjernekraft bidrar til å dempe voldsomme prissvingninger.

Men spørsmålet ligger an til å splitte EU, der store industriland som Italia og Tyskland har nedlagt eller er i ferd med å nedlegge kjernekraften. Politiske krefter i begge land signaliserer allerede at de bør gjenoppta kjernekraften for ikke å miste konkurranseevne.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.