Bøndene i Italia og Spania forventer at jordbruksproduksjonen faller med mer enn 60 prosent etter en av de verste tørkeperiodene på flere tiår.
Tørkeperioden går hardt utover landbruket i både Italia og Spania, som begge er ledende i produksjonen av olivenolje. Størst blir trolig nedgangen i Italia. Det internasjonale olivenrådet, som er organisasjonen for olivenprodusenter, beregner at produksjonen kommer til å falle med cirka 60 prosent.

– I år har vi vannet plantene for første gang. Det har aldri vært behov for det tidligere, sier olivenbonden Francesco Sautani i Umbria.

Vanningen har imidlertid ikke avverget skadevirkningene av tørken.

– I år forventer vi å produsere 50 prosent mindre enn i fjor, sier Sautani.

Den italienske jordbruksorganisasjonene Coldiretti anslår at tørken kommer til å koste landets bønder over 1 milliard euro.

– Da våren kom og det fortsatt ikke hadde regnet, forsto vi at skaden allerede hadde skjedd, sier hvetebonden Attilio Tocchi i Toscana.

Ifølge forskere kommer hetebølger til å bli mer vanlig i årene framover på grunn av klimaendringene. Bønder som Tocchi spør seg nå om det finnes en framtid i yrket.

– I denne situasjonen innser man at det nesten er umulig å fortsette. Man tenker «OK, jeg forsøker å klare meg dette året». Men om neste års høsting blir lik, går det ikke, konstaterer han.

Forrige uke ble det målt rekordvarme i Spania. Onsdag var det 43 grader i byen Moron de la Frontera.

Ifølge landets meteorologiske institutt har sju byer, inkludert hovedstaden Madrid, hatt varmerekord for juli måned. Varme vinder fra Afrika er årsaken til hetebølgen. NTB-TT

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂