Tørke og høye temperaturer fører til strømrasjoneringen i Sichuan-provinsen i Kina. En rekke fabrikker blir nødt til å begrense produksjonen.

Strømrasjoneringen vil vare fram til lørdag, opplyser statlige kinesiske medier. Fabrikker som produserer aluminium, kunstgjødsel, litium og andre produkter blir rammet.

I likhet med Norge har Sichuan-provinsen en svært høy andel vannkraft. Men i løpet av sommeren har elvene i området tørket inn.

Dermed er det blitt lite vann i vannmagasinene også i Sichuan. Samtidig med tørken har det vært svært høye temperaturer på over 40 grader den siste uken.

Skjermer forbrukerne

Når strømmen nå må rasjoneres, ønsker myndighetene å skjerme forbrukerne – på samme måte som i Norge og EU, hvor lignende tiltak er blitt diskutert. Dermed er det industrien som i denne omgang rammes.

Blant fabrikkene som har innstilt produksjonen, er en som tilhører Foxconn, verdens største produsent av elektroniske komponenter. Selskapet lager blant annet produkter for Apple.

I tillegg rammes produsenter av metallet litium, som brukes i batterier til elbiler. Litium-produksjonen vil denne uken bli redusert med minst 1.200 tonn, ifølge analytikeren Susan Zou i det norske selskapet Rystad Energy.

Ekstrem tørke i Europa

I likhet med Europa og USA er Kina i sommer blitt rammet av ekstremvær og hetebølger der det er satt nye temperaturrekorder.

Europa er for tiden rammet av en tørke som kan være den mest ekstreme på 500 år. Og i USA må vannet fra Colorado-elva rasjoneres som følge av nedbørsmangel og stigende temperaturer.

Forskere venter hyppigere hetebølger og tørkeperioder i deler av verden som følge av den globale oppvarmingen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.