De «stekende temperaturene» i Kina dreper husdyr og truer strømforsyningen.

Det skriver Bloomberg etter en «tidlig hetebølge» som nyhetskanalen mener varsler nok en sommer med forstyrrelser for Asias industri og matforsyning.

Kvikksølvet har steget i nesten alle hjørner av verdens nest største økonomi.

I de sørlige regionene nådde etterspørselen etter elektrisitet toppnivåene i slutten av mai, en måned tidligere enn i 2022, mens det i Beijing i nord var ventet at temperaturen ville nå 37 grader onsdag.

«Shanghai slo en 150 år gammel rekord for høyeste maitemperatur noensinne i forrige uke», skriver Bloomberg.

Den sterke heten har vist seg å være spesielt farlig for dyr, hevdes det. Hundrevis av griser skal ha dødd i Jiangsu-provinsen, og oppdrettsfisk omkom da vanntemperaturen steg i Guangxi, ifølge rapporter i lokale medier. I Sichuan dreper varmen kaniner, noe som har ført til en kraftig prisøkning på krydret kaninhode, en populær gatematrett.

Dette er temperaturene i Guangxi nå. Deilig sommertemperatur, og langt fra «dødelig» som Bloomberg hevder. Skjermdump fra Google.

«Det er uvanlig med ekstrem varme så tidlig på sommeren, og det er spesielt farlig fordi verken mennesker eller dyr har rukket å tilpasse seg. Det blir imidlertid stadig vanligere i takt med klimaendringene. Det utgjør en alvorlig risiko for landbruket og industriaktiviteten i Kina, spesielt rundt Yangtze-elven, landets største risproduserende region, som ble hardt rammet av vannmangel i 2022», skriver Bloomberg.

Industriaktiviteten har allerede vært redusert i flere måneder i deler av Kina på grunn av tørke som påvirker vannkraftproduksjonen. Det varmere været i provinser som Guangdong får noen av Kinas importører av flytende naturgass til å søke leveranser fra spotmarkedet, ifølge tradere med kjennskap til saken.

Også været i Guangdong er nydelig, og spredte regnbyger skulle berolige de bekymrede traderne. Skjermdump fra Google.

«Den «stekende» våren og forsommeren har allerede satt motstandskraften i store deler av Sør- og Sørøst-Asia på prøve. Vietnam sliter med den verste kraftmangelen noensinne, ettersom varmen forsterker den lave tilgangen på kull, uttømte vannmagasiner og feil på gamle kraftverk», hevder Bloomberg.

Truong Thu My, forskningssjef for energi og forsyning i Ho Chi Minh City Securities Corporation, sa tirsdag at det var første gang industriparker ble rammet av strømbrudd, mens strømbrudd i boligområder er lengre og skjer på kveldstid.

Forskningssjefen i Ho Chi Minh City kan berolige seg med at temperaturen er helt vanlig for årstiden, og at regnet kommer. Skjermdump fra Google.

Også Bangladesh sliter med strømbrudd på grunn av kullmangel, og skoleundervisningen har vært innstilt store deler av denne uken. Et stort kullkraftverk skal etter planen være stengt ut juni, etter at landet ikke har klart å åpne en kredittavtale for import av drivstoff.

Strømbruddene i Myanmar har også tiltatt siden april på grunn av fallende vannkraftproduksjon og sviktende import av naturgass, noe som har satt industrien på hodet og truet husholdningene med timelange strømbrudd.

Men noe positivt har det kommet ut av det de fleste vel vil oppfatte som en nydelig forsommer, og langt fra noe som er truende.

Kina opplever nemlig fulle nattmarkeder og økt ølsalg.

Leveringsgiganten Meituan rapporterte om en økning i iskremsalget på 44 prosent i forrige uke sammenlignet med måneden før.

I mellomtiden har salget av klimaanlegg økt med 95 prosent fra 2022, rapporterte China Securities News.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.