Den kjente sosiologen og samfunnsdebattanten har i et innlegg på sin Facebookside gjort narr av både Document og ikke minst skandinaver som bor i Spania.

Document publiserte en artikkel hvor skandinaver som er bosatte i Spania kan fortelle hvordan været virkelig er. Hvem vet vel bedre enn de som bor der?

Jo, Kjetil Rolness mener at spanske meteorologer vet bedre.

Nå vites det ikke om de spanske meteorologene treffer noe bedre enn hva de norske gjør, men det var ikke poenget med artikkelen.

Den var nemlig ment som et motstykke til den krisemaksimeringen som har blitt tredd nedover ørene på oss i de fleste hovedstrømsmediene gjennom hele våren og sommeren.

Vi har til stadighet fått høre at det er knusktørt i Spania, og at det er så varmt at norske turister har blitt advart mot å dra på grunn av helsefare i den «ekstreme» varmen.

Her er et bilde fra et av vannreservoarene i nærheten av Alicante i Spania. Et sted det har blitt advart mot på grunn av den fryktelige varmen. Document får opplyst fra fastboende der at så slett ikke er tilfelle, og at alle reservoarene i området, 4 totalt, har god fyllingsgrad.

Det er ikke innført restriksjoner på vannbruk, og folk kan fylle basseng og vanne i hagen sin.

Ett av vannreservoarene utenfor Alicante. Foto: Privat

Men Rolness gjør narr av dette og skriver ironisk på sin FB-side:

«Endelig. Været slik det VIRKELIG er.
Slik lyder siste rapport fra den nye norske værstasjonen på ukjent sted langs Costa del Sol: «I går søndag 27. august kan skandinaven [sic] fortelle om en temperatur på kun 23 grader, noe som er langt under normalen, samt lyn, torden og regn.»»
Han får imidlertid svar på tiltale:
«Etter sommerens rapportering i norske medier er det kanskje ikke så rart at folk begynner å stille spørsmål? Det er jo ikke slik at de som befinner seg på solkysten bare stikker fingeren ut gjennom vinduet og gjetter. De ser gradestokken og følger de lokale værmeldingene. Jeg stusset på de hysteriske oppslagene i sommer og sjekket selv et av Dagbladets oppslag mot rapportene til det spanske meteorologiske instituttet. Bildet viser temperaturkartet til Dagbladet for 13. juli og de faktiske minimum- og maksimum målingene til de spanske meteorologene samme dag. Og for ordens skyld: Innlandsområdene i Murcia og Andalusia er kjente «hot spots». Der er det ikke uvanlig at gradestokken kryper opp rundt 40C i juli og august. Det er faktisk så vanlig at turoperatørene har informert om dette i hvert fall de siste 40 årene.»

Været på Spanias solkyst slik det virkelig er

Skjermdump fra Facebook

Det er her at Rolness kommer med sin stygge nedvurdering av skandinaviske mennesker som bor i Spania.

Skjermdump fra Facebook

«Men – hvilke eksperter vil du bruke heretter? Vil du stole på spanske meteorologer, eller vil du heller bruke Documents solkystskandinaver, som VIRKELIG vet hva gradestokken viser?», skriver Rolness.

Flere henger seg på, og latterliggjør Document.

Skjermdump fra Facebook

Document har tenkt å følge opp med å rapportere fra hva de som faktisk bor i Spania kan fortelle om været der, selv om Jens Pikenes, alias Kjetil Rolness, ikke synes det passer.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.