Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt mener nordmenn er sarte sjeler som ikke tåler den varmen som er forventet i Europa under årets sommerferie.

– Å besøke et område med temperaturer over 35 grader er eksotisk for oss. Men når det er så varmt vil en raskt merke hvor mye slike ekstreme temperaturer begrenser hva en kan gjøre, sier han til flysmart24.

Han svarer bekreftende på spørsmål om nordmenn bør skygge unna sommerheten dersom det blir så varmt som meteorologene venter.

I februar presenterte FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) en ny dyster rapport om tilstanden til jordas klima, klimaendringene og de utfordringer disse representerer for menneskeheten.

UD advarer nordmenn mot ekstremvarme ved utenlands­reiser i sommerferien

Nå varsler meteorologene at Spania kommer til å oppleve den heteste og tørreste sommeren noensinne. Spesielt juni, juli og august vil bli svært varme, forventer Spanias meteorologiske institutt, Aemet.

– Middelhavslandene er de som blir rammet hardest. Vi har lenge sett at det østlige Middelhavet blir raskt varmere. I det siste har spesielt Spania stukket seg frem som et land rammet av hetebølger, sier klimaforsker Hans Hygen, som tror flere dødsfall, skogbranner, kraftig regn og lokal flom kan bli følgene av klimaendringene.

En ny langtidsprognose fra European Centre for Medium-Range Weather Forecasts viser at det ligger an til å bli en svært varm sommer i Norge, Norden og hele Nord-Europa også.

Det europeiske forskningsinstituttet har et av de største superdatamaskinanleggene og meteorologiske dataarkivene i verden.

– Varselet for hele Europa viser en veldig varm sommer. Det er det varmeste sommervarselet som har blitt laget i løpet av april måned siden 2017. Mer presist blir det veldig varmt i Sverige, Norge og Østersjøområdet, sier Mika Rantanen, meteorolog og forsker ved Meteorologisk institutt i Finland, til Aftonbladet.

Forfrosne nordmenn er herved advart.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.