Klima- og miljøminister Espen Barth Eide advarer om at den kommende sommeren kan bli svært så dramatisk.

Han viser blant annet til at verden er på vei inn i en periode med værfenomenet El Niño, skriver NRK.

De siste årene har verden vært inne i en periode med La Niña. Det har fungert som en midlertidig brems i den globale oppvarmingen.

– Og det er på tross av at vi har sett mer skogbranner, mer tørke, mer flom de siste årene enn noen gang før, sier Barth Eide.

Klimaprofeter mener nå at det er «mye trolig» at El Niño vil komme.

Statsråden tror vi står overfor en sommer der vi vil få se klimaendringene i full styrke. Og det mener han vil se dramatisk ut:

– Det betyr enda flere ødelagte avlinger i Sør-Europa, i Kina, i India og i store deler av USA.

– Det betyr enda mer skogbranner i Hellas, Portugal, Spania, Canada og Australia.

– Det betyr enda mer tørke og vannmangel. Vannmangel som er problematisk for mennesker, men kanskje aller mest for matproduksjon som bruker veldig mye vann.

– Og det er altså på 1,15 graders oppvarming, langt under de 1,5 som er satt som et slags mål i Parisavtalen, sier en alvorlig Barth Eide.

Nordmenn mer skeptiske til menneskeskapte klimaendringer enn andre

Klimaministeren mener derfor at den sommeren vi har foran oss, må vise oss alle hvor viktig det er at vi handler raskt.

– Dette må minne oss alle på at vi ikke har noen tid å miste og at klimahandling må skje nå og ikke en gang langt inn i fremtiden, sier han.

Samtidig melder vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Ingvild Villa, til Nettavisen at sommeren må vente litt, da det er meldt regn og kaldere vær i Norge.

– Fra i ettermiddag og utover kvelden kommer det inn ustabil luft. Det er potensial for kraftige byger. Temperaturen vil også synke litt, sier Villa og fortsetter:

– Vestlandet får mye av det samme som Østafjells foruten om sør i Rogaland, der det er potensial for kraftige byger i kveld. Der vil det fortsette litt mer over uka da det kommer et nytt lavtrykk onsdag.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.